گفتوگو با شیرین عبادی و شادی صدر
جنبش زنان ایران در سال ٢٠٠٧
مریم محمدی
سال ٢٠٠٧ بر جنبش زنان ایران چگونه گذشت؟ شیرین عبادى و شادى صدر، دو حقوقدان و فعال حقوق زنان در گفتوگو با زمانه به ارزیابی موفقیتها و مشکلات جنبش زنان در سال گذشته میلادی میپردازند.
شیرین عبادى در پاسخ به اینکه سال ٢٠٠٧ بر جنبش زنان ایران چگونه گذشت، گفت:
در طول سال گذشته زنان ایران براى دستیابى به حقوق برابر بسیار فعالتر وارد عرصه اجتماعى شدند. از آنجا كه متاسفانه تحمل حكومت جمهورى اسلامى ایران در قبال انتقادهاى مدنى و حقوقى پایین آمدهاست، با این زنان برخوردهاى شدیدى شد، آنچنان كه در حال حاضر مریم حسینخواه، جلوه جواهرى در تهران و دو نفر هم در سنندج در زندان هستند. گناه این چهار نفر این بود كه براى «كمپین یك میلیون امضاء» داوطلبانه مشغول جمعآورى امضاء بودند.
خانم صدر در همین مورد اضافه میكند:
با وجود همه فشارها و سختىها و نیز تمام محدودیتهایى كه جنبش زنان در سال گذشته با آن مواجه بود - چرا كه به نظر من سال گذشته یكى از سالهاى بسیار دشوار براى جنبش زنان بود - میتوان به این نكته اشاره كرد كه علیرغم تمام آثار منفى، كه این فشارها و محدودیتها روى كار ما گذاشت، اما یكى از آثار خوب آن این بود كه جنبش زنان هر چه جلوتر میرود، قوىتر میشود. جنبش زنان در واقع خود را براى هر شرایطى آماده میكند و به تدریج مستقل تر میشود و جدا از همه اركان قدرت میتواند عمل نماید.
از خانم عبادى پرسیدیم كه آیا این مبارزه، دستاوردهاى قابل ذكرى هم داشت؟ ایشان در پاسخ گفتند:
مهمترین پیروزى جنبش زنان در سال گذشته عدم تصویب «طرح قانون جدید خانواده» بود كه توسط تعدادى از بنیاد گرایان نوشته و به مجلس تقدیم شدهبود. جنبش زنان اجازه نداد این طرح به صحن علنى مجلس بردهشود.
خانم شادى صدر هم به همین نكته اشاره دارند:
مهمترین دستاورد از نظر من، متوقف شدن روند تصویب لایحه حمایت خانواده بود؛ زمانى كه تقریبا تمام گروههاى درگیر و فعال جنبش زنان، واكنش به موقع نشان دادند و یك توافق همگانى وجود داشت براى اینكه این لایحه نباید به شكلى كه هست مطرح و تصویب شود. به نظر من این موضوع دستاورد بزرگى بود. اگرچه هنوز بصورت رسمى، این لایحه از دستور كار خارج نشده است ولى وارد دستور كار هم نشدهاست. جریانى درصدد بود با عجله و قبل از اتمام كار مجلس، این لایحه را مصوب كند. از دیگر دستاوردها، شاید بتوانیم به نجات زنان از مجازات اعدام و سنگسار اشاره كنیم كه به هرحال جنبش زنان در این زمینه اقدام كرد و حداقل براى برخى توقف حكم اعدام را گرفت. بطور كلى نجات زنان از شرایط بحرانى، یكى دیگر از دستاوردهاى جنبش زنان بود.
خانم عبادى در همین زمینه اشاره كردند:
فعالان حقوق زنان از اجراى حكم اعدام عده اى جلوگیرى كردند. همینطور از پیروزیهاى دیگر می توان گفت كه همان مجلس بنیادگرایى كه آن قانون را نوشتهبود، با قید فوریت، پیشنهاد اصلاحات خاصى - هرچند اندك - در برخى از مواد قانون مدنى را به نفع زنان داد. مساله دیگر قطعنامه سازمان ملل متحد است كه در مجمع عمومى صادر شد و در آن ایران را به علت نقض حقوق بشر محكوم كرد. بند مهم این قطعنامه ناظر است به حقوق زنان، و در آنجا اشاره شدهبود كه «دولت ایران حقوق زنان را نادیده میگیرد و با فعالین حقوق زن برخورد میكند و به دولت توصیه كردهبود كه هر چه زودتر دستگیرشدگان را آزاد كنند.»
در مورد قانون ارث برى زنان از همسر كه هفته گذشته قید یك فوریت آن تصویب شد، خانم صدر گفتند:
در مجموع سالهاى زیادى است كه زنان ایران براى حقوق خود و بویژه براى تغییر قوانین تبعیض آمیز مدنى وخانواده، مبارزه میكنند. بحث ارث بدلیل نابرابریهاى موجود، همیشه یكى از مباحث اصلى بودهاست. حداقل ما میتوانیم شواهد قوانین ارث را در این 27 سال بعد از انقلاب ببینیم. گروههاى زیادى تلاش كردند تا قانون ارث را تغییر دهند. همانطور كه میدانیم، متاسفانه ارث یكى از مواردى است كه در اكثر موارد نص صریح قرآن است و به همین دلیل زنان خیلى كم توانستند ماهیت این قانون را تغییر دهند. این موضوع در واقع بخش كوچكى از نابرابریهاى موجود است و ما تلاش داریم تا این نابرابرىها را از بین ببریم. به هر حال من امیدوارم قانون ارث تصویب شود. بهخصوص، این موضوع می تواند براى زنانى كه شوهر آنها فوت میكند مهم باشد. اما در عین حال نباید فراموش كنیم كه این قانون، همه نابرابریهاى مربوط به ارث را از بین نمیبرد و هنوز جاى كار و تلاش بیشترى دارد.
خانم عبادى هم عقیده دارند كه:
این قانون كه قبلن هم در مجلس ششم طرح آن تقدیم شدهبود، مجددا مطرح شدهاست و بر اساس آن میزان سهمالارث زن تغییرى نمیكند و همان موارد قبلى است. ولیكن در قانون فعلى ذكر شده كه زن فقط از اعیانى ارث میبرد و نه از خود زمین، بلكه از آنچه روى زمین است. این قانون را انشاءالله، میخواهند به اینصورت اصلاح نمایند كه زن از زمین هم ارث ببرد، یعنى از تمام اموال مرد ارث ببرد. این یك پیروزى كوچك است كه در اثر مقاومت دختران ما بدست آمده ولیكن این پیروزى كوچك است و ما احتیاج به پیروزیهاى بزرگتر داریم.
|
نظرهای خوانندگان
امیدوارم این جنبش همچنانکه تا کنون دستاوردهایی هر چند اندک داشته به فعالیت خود ادامه دهد و پیروزی های بیشتری را برای زنان ایرانی به ارمغان آورد.
-- بدون نام ، Feb 16, 2008 در ساعت 06:56 PM