رادیو زمانه > خارج از سیاست > سفرنامه هند > لمس تاج هند | ||
لمس تاج هندبخش دوم سفرنامه هند را از «اینجا» بشنوید. من به شهر آگرای هند با این تصور وارد شدم که پایتخت پیشین امپراتوری گورکانی باید پر از زرق و برق وشکوه و تجمل باشد. اما آنچه که میدیدم، غالبا خانههای آجری فرسوده و کلبههای کاهگلی بود. بیدرنگ به سمت تاج محل راه افتادم، چون ساعت حوالی پنج بعدازظهر بود و تا یک ساعت دیگر - بعد از غروب خورشید - درهای تاج محل بسته میشد. به من گفته بودند که بهترین حالات تاج محل را هنگام طلوع یا غروب خورشید میتوان دید.
جادهای هم که به تاج محل منتهی میشود، مثل جادههای دیگر شهر شلوغ و پر تردد بود. قیافه خارجی من دهها راهبلد را اطرافم جمع کرده بود. ريکشه ای که اول میگفت در ازای 100 روپیه من را به تاج محل خواهد رساند، قیمتش را به 10 روپیه تخفیف داد، چون رقیبانش زیاد شدند. اما من نه ريکشه میخواستم، نه راه بلد. دوست داشتم این راه را تنها بروم و تاج محل را خودم کشف کنم. رانندهای هم که مرا از دهلی به آگرا رساند، به من گفته بود که به راهبلدان خیابانی اعتماد نکنم، چون دانش کافی ندارند. از فراز خیابان بالا رفتم و به سمت راست پیچیدم و صحنه به کلی عوض شد. صفی طولانی در برابر دروازههای سرخ قرون وسطایی ایستاده بود و با سرعت جلو میرفت. من هم در انتهای صف ایستادم. اما تا به دربان رسیدم از من خواست که از دکه کناری بلیط بگیرم. ورودی برای اتباع هندی 20 روپیه و برای خارجیها 750 روپیه است، چیزی معادل 20 دلار. عروس پنهان
چهار گلدسته اطراف این ساختمان هشت گوشه همانند آغوشی باز، بیننده را به سمت خود میکشید و چارهای جز شتابان رفتن به سمت دروازه آن ندارید. تاج محل و چهار مناره پیرامون آن روی پایبست مرمری محکمی استوارند و لحظات غروب، از شلوغترین لحظات این محل است. سیل آدمها را میشد در کنار و بالای پایبست مرمری و در گوشههای ایوان آن، کنار گنبد عظیم دید. مردم همه پا برهنه بودند. قبل از بالا رفتن از پلکان سمت راست ساختمان همه کفشهایشان را به نگهبان میدادند و پلاک یا شماره میگرفتند و وارد محوطه تاج محل میشدند. پشت نرده منقش چوبی، یک قبر را میشد دید که با سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی آرایش شده است. این گور ممتاز محل است، از اشرافزادههای ایرانی تبار هند و محبوبترین همراه زندگی شاه جهان که به روايتی، احداث تاج محل را به شوهرش وصیت کرده است. اما در سمت چپ این قبر که در کانون تاج محل، درست زیر گنبد بزرگ آن قرار دارد، قبر دیگری را با همان آرایش و خاتم کاری، اما در ارتفاعی بیشتر می توان دید. زیر این گور منقش، خود شاه جهان خفته است. شاهی که در پی درگذشت همسر محبوبش، یک سال جامهی سفید سوگواری به تن داشت و برای پاسداری از خاطرهی او، این کاخ را ساخت.
پيوند ايرانيان با تاج محل گيوين هامبلی، نویسندهی کتاب "شهرهای هند گورکانی"، می نویسد: نخستین و پایدار ترین برداشتی که یک دانشپژوه معماری اسلامی از دیدن این بنای یادبود بیمانند حاصل میکند، ریشههای ایرانی آن است. این ساختمان به شیوه معماری صفوی ساخته شده است. او با استناد به سخنان هرمن هوتز، کارشناس تاریخ هنر میگوید: تاج محل از بهترین نمونههای معماری است که ذوق و سلیقه صفوی را نشان می دهد. در تاج محل تنها معدودی از موارد انحراف از معماری صفوی را میتوان ملاحظه کرد. از جمله "چتری" های راجپوت اطراف گنبد و تفاوتهایی در تناسب میان گنبد و پایه آن که در منطقه دکان هند معمول است. گلدستههای آن ظاهرا با الهام از آرامگاه محمود خِلجی در ماندو ساخته شدهاند. به گفتهی هوتز، این از غرایب روزگار است که یکی از عجایب جهان که کمترین نسبت را به هنر گورکانی یا مغولی دارد، به نمونه کلاسیک و نماد تمدن گورکانی تبدیل شده است.
اگر ممتاز محل نبود، تاج محل را نداشتيم ممتاز محل به سیاست کاری نداشت، بلکه تلاش می کرد به مردم بینوای سرزمینهای تحت فرمان شوهرش کمک کند. او فهرست نامهای زنان بیوه و کودکان یتیم را ترتیب می داد و از شاهجهان میخواست که به نیازهای آنها برسد. ممتاز محل 13 فرزند بدنیا آورد که 7 تای آنها زنده ماندند. زمانی هم که او به یک سفر جنگی به شهر بورهانپور شوهرش را همراهی می کرد، با فرزند سیزدهم آبستن بود و بعد از وضع حمل جان داد. برخی از جهانگردان سدهی 17 میلادی، نام ممتاز محل را به شکل "تاجِ محل" آورده اند. یعنی شاید "تاج محل" مخفف ممتاز محل باشد. اما خود تاریخ نگاران دربار گورکانی به تاج محل، "روضهی ملکه" میگفتند.
از خود آگرا چه بگم؟ ولی ساختمان سازی اطراف حاکی از آن بود که ظاهرا قرار است نمای شهرآگرا تغییر کند. چون به هر حال آن از مهمترین مقصدهای جهانگردان است و انتظار میرود سر و صورت آراستهتری داشته باشد. |
نظرهای خوانندگان
بازهم سلام
-- mahmood ، Nov 8, 2007 در ساعت 09:09 PMآخرش هم از اشعار فارسي روي ديوارهاي تاج محل عكس نگرفتي
------------------
باز هم درود محمود گرامی
از خوشنويسی های روی ديوار عکس گرفتم که غالبا آيات قرآن بودند. تلاش می کنم آنها را هم روی همين صفحه برای تو بگذاريم. - داريوش
معماری تاج دستاورد فرهنگ رواداری تیموریان است که نمادی از تمدن هند و اسلامیک شنا خته میشود. البته بار ایرانیک آن پر رنگتر.
مهرداد-دهلی نو 9/11/2007
-- بدون نام ، Nov 9, 2007 در ساعت 09:09 PMيه شعر معروفي روي يكي از ديوارهاي تاج محل نوشته شده:
-- بدون نام ، Nov 9, 2007 در ساعت 09:09 PMاگر بهشت بر روي زمين است
همين است و همين است و همين است
سفرخوبی بوده با تجربیات و جاذبه های توریستی لذت بردم موفق باشید
-- مینا ، Nov 11, 2007 در ساعت 09:09 PM