رادیو زمانه > خارج از سیاست > ایران > «تقابل مجلس و دولت؛ مهمترین دلیل صدور بیانیه» | ||
«تقابل مجلس و دولت؛ مهمترین دلیل صدور بیانیه»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.com«فکری به حال ایران بکنید!» این عنوان بیانیهای است که در آستانهی سال نو از جانب چهار شخصیت سیاسی شناخته شده در ایران: خانم اعظم طالقانی و مهندس عزتالله سحابی از اعضای شورای فعالان ملی- مذهبی در تهران، آقای احمد صدر حاج سید جوادی از اعضای مؤسس نهضت آزادی و همچنین آقای حسین شاهحسینی از قدیمیترین اعضای جبههی ملی ایران، منتشر شد.
در این بیانیه، به ویژه بر ناکارآمدی دولت دهم تاکید شده است و همچنین مسالهای که بسیار موجب نگرانی امضا کنندگان بیانیه را فراهم کرده است، اختلاف میان دولت و مجلس است که به زعم بیانیه میتواند برای کشور خطرناک باشد. در این بیانیه به چهار مورد از مواردی که دولت آقای احمدینژاد را مخرب جلوه میدهد، اشاره شده است؛ اول تخریب مدیریتی با زیرپا گذاشتن قانون در موارد متعدد است. دوم تخریب اخلاقی است که با دروغگویی به مردم نشان داده شده است. سوم تخریب اقتصادی یا ایجاد تزلزل در ساختار اقتصادی و سرمایههای انسانی و مدیریتی کشور و چهارم تخریب سیاست خارجی است. در گفتوگویی با آقای حسین شاهحسینی، یکی از امضا کنندگان این بیانیه، از ایشان پرسیدم: با توجه به این که امضا کنندگان بیانیه هریک از سازمانها و گروههای سیاسی موجود بودهاند، چرا بیانیه با امضای چهار نفر منتشر شده است؟ در ارتباط با نیروهای ملی- مذهبی که من هم افتخار آن را دارم در خدمت مهندس سحابی باشم و با ایشان همکاری کنم و بر مبنای اعتمادی که به ایشان دارم، با ایشان امضا میگذارم، معمولا اینطور است که تعدادی از رفقا آمادگی پیدا میکنند و میگویند در شرایط موجود این نظر را بدهیم و چون دموکراسی به صورت کلی در میاشان گسترش پیدا کرده، بعضیها بالاخره مشکلاتی دارند و بعضیها نه. آنهایی که مشکلاتی ندارند، مقداری صریحتر و قاطعتر موضع میگیرند و امضا میکنند.
مهمترین علتی که موجب شد شما در آستانهی سال نو چنین بیانیهای را صادر کنید، چیست؟ در یک ماه اخیر، متاسفانه مسائلی بین مجلس و دولت پیش آمد که دولت تقریباً به نظریات مجلس تمکین نمیکند و مجلس هم روی لوایح و طرحهای دولت خیلی انگشت میگذارد و این عدم هماهنگی بین دولت مجلس که حتما مجلس باید طرحهای دولت را تایید کند تا دولت بتواند آنها را اجرایی کند، باعث تشتت و تفرقه میشود و عدم وحدت گسترش پیدا میکند و در نتیجه به تمام حیثیت مملکت لطمه میخورد. ممکن است به یکی از نمونههای عملی این موارد اختلاف که موجب نگرانی شما شده است، اشاره کنید؟ در چند وقت اخیر میبینیم، امتیازهایی که در این مملکت به برخی از کشورها داده میشود را حتی به مجلس نمیبرند و بر خلاف آنچه قانون اساسی تصویب کرده است که باید مجلس در مورد این مسائل اظهار نظر کند وگرنه جنبهی قانونی پیدا نمیکند، دولت بدون اطلاع مجلس مبادرت به اجرای چنین طرحهایی میکند. عدم اطلاع مجلس از کارهای دولت، روز به روز شکاف بین دولت و مجلس را افزایش میدهد. چنین شرایطی هم خطرناک است و هم دال بر این است که طرفین یکدیگر را قبول ندارند. این قبول نداشتن به ضرر مملکت و منافع ملی ماست . از این جهت ما آگاهی میدهیم که این کارها عواقب بسیار وخیمی دارد. تکلیف مملکت را قانون معین میکند.
شما دلایلتان را در چهار مورد برای مخرب بودن کارکرد دولت احمدینژاد شمردهاید و توضیح دادهاید. اما راهکار به آن معنا که چه باید کرد، کدام است؟ راهکار در معنای کلی آن است که دولت را مجلس بپذیرد. مجلس وقتی دولتی را قبول ندارد، این عدم تفاهم پیش میآید و دولت بدون نظر مجلس کارهایی میکند که منافع ملی به خطر میافتد. متقابلا مجلس هم بدون اطلاع دولت، مصوباتی میگذراند. در نتیجه اصلا نظم مملکت از بین میرود. باید قانون پذیرفته شود. اگر قانون غلط هم هست، مجلس آن را تصویب کرده، یعنی آرای مردم را پشتاش داشته است و باید پذیرفته شود. آقای شاهحسینی، اشاره میکنید که دولت خلاف قوانینی که باید با مجلس رفتار میکند و مجلس هم در مواردی شاید خلاف قوانین، مصوباتی را بدون اطلاع دولت تصویب میکند. در نهایت، پذیرشی که مد نظر شما است، از جانب کدام نیرو باید اتفاق بیفتد؟ دولت یا مجلس؟ فعلا دولت است که دلاش میخواهد تمام آنچه را به مجلس میبرد، دربست پذیرفته شود. اما چون مجلس از نمایندگان مردم تشکیل شده و کموبیش اطلاعاتی از مشکلات مردم دارد و مقداری جامعتر فکر میکند، این مجلس است که باید تصویب کند و دولت عمل کند. متاسفانه وقتی دولت عمل نمیکند، دولت یک دولت خودسر و مجلس، یک مجلس قانونی است. مجلس مورد تایید مردم بوده، رهبری مملکت هم تایید میکند که آرای مجلس باید مورد تایید قرار بگیرد و رأی را رأی مردم میدانند و نمایندگان رأی مردم را هم مجلس میدانند. باید کوشش شود که آقایان تسلیم به قانون باشند. اگر لوایحی را میخواهند به مجلس بدهند و تصویب کنند، اگر مجلس تصویب کرد، هوالمطلوب! وگرنه نمیتوانند مملکت را در اختیار رأی فردی بگذارند.
همانطور که در بیانیهی شما نیز آمده است، بیشتر این مسائل ریشه در انتخابات ریاست جمهوری دارد. پس از انتخابات، بر همین مبنا، خیلیها خواستار ابطال انتخابات و برگزاری مجدد آن شدند. مدتی است که از این مساله به صراحت صحبتی نمیشود. در بیانیهی شما هم به آن اشارهای نشده است. فکر میکنید دیگر زمان برگزاری انتخابات مجدد سپری شده است؟ یا شما به دلایلی نخواستید از آن نام ببرید؟ الان من احتمال این را میدهم که اگر دولت تسلیم مصوبات مجلس بشود، نیازی به این مسائل نیست. اما اگر تسلیم نشود، خودبهخود همین راهها پیش میآید و این راهها مقداری مشکلآفرین خواهد بود. شما در این بیانیه گفتهاید که بر اساس تجربیات خودتان و توازن قوا، با تغییر ساختار هم مخالفاید و آن را به صلاح نمیدانید. اگر ممکن است در این مورد توضیح بدهید. یقیناً به نفع مملکت نیست که در شرایط موجود زیربنا متزلزل شود و حتی حرفی در این مورد زده شود. باید یک تفاهم کلی باشد و تفاهم کلی آن است که این دولت است که باید از مجلس رأی بگیرد. چون مجلس رأی مردم را دارد. چشمانداز شما چیست؟ چه امید یا چه بیمی برای سال آینده دارید؟ من احتمال میدهم، با شرایط و اوضاع و احوالی که روز به روز دارد پیش میآید، دولت تسلیم مجلس شود. من انتظار دارم تسلیم شدن دولت به مجلس آن موقعی باشد که شاید بتوانند نتایج مثبتتری بگیرند. دوران هیاهو شعار و این که آنجا این استقبال شد و این دسته فلان حرف را زد و جمعیت چنین گفت و… تقریباً تمام شده است. باید واقعیتها را در نظر بگیریم و مبنای حاکمیت را بر مبنای واقعیتها بگذاریم. واقعیت هم استقرار حکومت قانون است در قالب این که دولت از قانونی که تصویب میشود، تبعیت کند.
موقعیت ایران را در صحنهی بینالمللی در سال آینده چگونه میبینید؟ مسائلی که در ترکیه وجود دارد، مسائلی که در خلیج هست، مسائل افغانستان و… موقعیت ما را مقداری مشکل میکند. تمام جهانیان هم اگر بخواهند در این مورد اظهار نظر کنند، مساله این است که ملتها باید دولتها را مشخص کنند. چون اگر اشتباه هم کردند، راه برگشت دارد. ولی در دولتها راه برگشت ندارد، مگر تعویض دولت. |
نظرهای خوانندگان
((مسائلی که در خلیج هست)) !!
-- احسان ، Mar 24, 2010 در ساعت 03:01 PMاین آقا یک چهره ملی است و این طور از خلیج فارس یاد می کند ؟!
دم خروس را باور کنیم یا ...
ضمن قدردانی از خدمات ارزشمند ملی مذهبی ها طی پنجاه سال گذشته ، شايسته است که به افتخار بازنشستگی نائل شوند و صحنه سياست را به نفع نوه ها و نتيجه ها و نبشره های خود خلوت کنند
-- بدون نام ، Mar 24, 2010 در ساعت 03:01 PM