رادیو زمانه > خارج از سیاست > ایران > «دانشگاه آزاد، دیگر جزیرهی ثبات نیست» | ||
«دانشگاه آزاد، دیگر جزیرهی ثبات نیست»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comدر ایران شاید به یک سنت تبدیل شده که دانشجویان در سراسر سال گذشته از مناسبتهای شناخته شدهی دانشجویی، استفاده کرده و دست به اعتراض میزنند. معمولا تعدادی از زندانیان سیاسی را دانشجویان تشکیل میدهند. اغلب تحلیلگران سیاسی فضای سال جاری تحصیلی در دانشگاههای ایران را هم به علت رویدادهای انتخابات ریاست جمهوری، ویژه ارزیابی کردهاند. با شروع سال تحصیلی، یکی از این ویژگیها را شاید در قالب پیوستن دانشجویان دانشگاههای آزاد به اعتراضات دانشجویی بتوان دید که امر کمسابقهای است. سلمان سیما، فعال دانشجویی دانشگاه آزاد در اینباره میگوید:
حقیقت این است که الان دیگر همهی جامعه بلند شده است و دانشگاه آزاد مستثنی نیست. دانشجویان دانشگاه آزاد هم همصدا با مردم ایران پیگیر هستند و رأیشان را مطالبه میکنند و دیگر دانشگاه آزاد، جزیرهی ثبات نیست. شاید به همین علت است که دهها دانشجوی دانشگاه آزاد به کمیتههای انضباطی احضار شده و دهها حکم تعلیق از تحصیل برای آنان صادر شده است: اگر خاطرتان باشد، سومین تجمع اعتراضی دانشجویان واحد تهران مرکز، با حملهی نیروهای بسیجی مواجه شد که به باتوم، گاز اشکآور، شوک الکتریکی و وسایلی از این قبیل مجهز بودند. در این حمله نزدیک به ۱۰ تن از دانشجویان تهران مرکز زخمی شدند. پس از این تجمع و تجمعات متوالی که دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز انجام دادند، دانشگاه هم ساکت ننشست و تحت فشار نیروهای امنیتی، بیش از چهل ترم حکم تعلیق از تحصیل یا منع موقت از تحصیل صادر کرد. به این صورت که هفت دانشجو حکم سه ترم تعلیق و ۱۰ دانشجو حکم دو ترم تعلیق دریافت کردند. نکتهی جالب اینجاست که چون تعلیقها با احتساب سنوات است، بسیاری از دانشجویان وقتی با احکام تعلیق مواجه میشوند، سنواتشان تمام میشود و عملا از دانشگاه اخراج میشوند و دیگر نمیتوانند ادامهی تحصیل بدهند.
آقای سیما، خبری نیز آمده بود مبنی بر این که در دانشکدهی علوم سیاسی واحد مرکز، کلاسهای دانشجویان دختر و پسر از هم تفکیک شده است. این اتفاق چگونه افتاد؟ متاسفانه تفکیک جنسیتی در دانشگاه آزاد، از همان بدو ورود به دانشگاه شروع میشود. وقتی دفترچه را باز میکنید، میبینید کنار یک سری از رشتهها نوشته شده «مخصوص آقایان» و در بسیاری رشتههای این دانشگاه، دانشجویان دختر نمیتوانند تحصیل کنند. تفکیک جنسیتی در دانشگاه آزاد وجود داشته و دارد و هر روز هم رنگ و ابعاد تازهای به خود میگیرد. اما تفکیک کلاسهای دانشجویان دختر و پسر کی اتفاق افتاده است و چگونه اجرا میشود؟ آقای شیخالاسلامی، دانشجوی کارشناسی ارشد این دانشگاه میگوید: ترم قبل این تفکیک وجود نداشت. ولی متاسفانه از آغاز ترم جدید این رویه را در پیش گرفتهاند و به نوعی تفکیک جنسیتی انجام دادهاند و حتی روزهای درس دختران و پسران دانشجو را از هم تفکیک کردهاند. دانشجویان تا آنجایی که توانستهاند به این مساله اعتراض کردهاند، ولی نتیجهای نگرفتهاند. از سوی دیگر خبردار شدیم که روز سهشنبه، پنجم آبان در واحد جنوب مرکز دانشگاه آزاد، طبق دعوت قبلی، تجمعی برپا شده است.
ایمان صالحی، دانشجوی این مرکز میگوید: با توجه به احکام تعلیق از تحصیلی که برای دانشجویان تهران مرکز صادر شده، دانشجویان تهران جنوب تصمیم گرفتند در حمایت از همکلاسیهایشان، در حیاط دانشکدهی فنی این دانشگاه، تجمعی مسالمتآمیز برگزار کنند. مطابق روالی که دانشجویان از یک ماه پیش در این دانشگاه پیش گرفتهاند، روز سهشنبه برای برگزاری این تجمع در نظر گرفته شد؛ هم به خاطر شلوغی دانشگاه در این روز و هم به این دلیل که از ابتدای سال تحصیلی، به صورت سنتی، تقریبا هر سهشنبه دانشجویان دانشگاه آزاد تجمع کردهاند. از تجمع امروز برایمان بگویید. ساعت ۱۲ ظهر و بعد از تعطیل شدن کلاسهای صبح، جمعیت خیلی زیادی که از سهشنبههای پیشین هم بیشتر بودند، در صحن اصلی دانشگاه جمع شدند. حدود ۸۰۰ دانشجو رأس ساعت ۱۲ در صحن اصلی دانشگاه حاضر بودند و با شعار «اللهاکبر» و «یاحسین میرحسین»، تجمع خود را شروع کردند. هرچه بیشتر از ساعت شروع میگذشت، به تعداد بچهها اضافه میشد و به جرأت میتوان گفت که در نهایت ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ دانشجو در تجمع حاضر شده بودند. در فراخوانی که روزهای پیش پخش شده بود، مضمون این گردهمآیی چه بود؟ از دو سه روز پیش تراکتهای تبلیغاتیای برای برگزاری تجمع اعتراضی پخش شد که در آن نوشته شده بود: تجمع مسالمتآمیز دانشجویان تهران جنوب در اعتراض به دولت کودتا و همچنین حمایت از دانشجویان تهران مرکز». برخوردی با دانشجویان صورت نگرفت؟ خیر، مشکل خاصی نبود. منتها حراست دانشگاه که غافلگیر شده بود، آخر سر از چهار پنج نفر از بچهها سؤال و جواب میکرد، گوشیهای آنها را بازرسی میکرد و کارتهای دانشجویی را کنترل میکردند که ببینند، دانشجویان این دانشگاه هستند یا خیر. اما تا به حال نشنیدهایم مشکل خاصی به وجود آمده باشد. ولی افراد حفاظت در دانشگاه و در میان دانشجویان بودند؟ تعداد بچههای حراست دانشگاه، نسبت به قبل، خیلی زیاد شده است. چون به هرحال ما تعداد دستمان است. چهار پنج نفر را به عنوان حراستی میشناسیم. اما امروز من در دانشکده که دور میزدم، تعدادی حدود ۳۵ تا ۴۰ نفر از حراستیها در سطح کل دانشکده حضور داشتند، اما اتفاق خاصی نیفتاد. البته شخص رییس دانشکده هم داخل جمعیت بود. |
نظرهای خوانندگان
از ابتدای ترم جدید اینطرح در دانشکده علوم سیاسی تهران مرکز اجرا گردید ! در طی این طرح اکثر کلاسهای دانشجویان خانوم سه روز اول هفته و آقایان سه روز آخر هفته برگزار می گردد .
-- دانشجو ، Oct 28, 2009 در ساعت 05:00 PMاین در حالیست که دانشجویان همواره اعتراض خود را به این مسئله ابراز داشتند . اما متاسفانه با بی توجهی مسئولین دانشگاه رو به رو شدند !
یک شنبه مورخ 2/8/88 مطابق معمول جلسه پرسش و پاسخ در دانشکده با حضور چند تن از مسئولین برگزار گردید .
دانشجویان مطابق معمول سوالات و مشکلات خود را به صورت کتبی مطرح کردند . اولین پرسش در مورد تفکیک کلاس ها بود . یکی از مسئولین به پاسخ گویی پرداخت و طی آن اظهار داشت هیچ قانونی مبنی بر این امر ویا عکس آن وجود ندارد و این مسئله با نظر مسئولین دانشکده انجام گرفته ! ( متذکر میشوم مدیر گروه علوم سیاسی که مسئول اینگونه برنامه ریزی ها می باشد دکتر اشرفی هستند ) .
سپس دکتر محمودی خواستند در این مورد صحبت کنند و اینگونه ابراز داشتند : این امر یک سنت حسنه در دانشکده است و هیچ دلیلی بر نقض آن وجود ندارد ! حالا آیا تمام مشکلات دانشکده حل شده و مشکل شما تنها تفکیک جنستی است !
یکی از دانشجویان خانوم بلند شد و اعتراض خود را اینگونه بیان کرد : می گویید سنت ! اعراب هم سنتی داشتند که دختران خود را زنده به گور میکردند , آیا این سنت ها باید ادامه داشته باشد . سطح علمی کلاسها به شدت پایین آمده ! اینجا دانشگاه است و شما با آن پوزخند و مطرح کردن اینگونهء مسئله عملا به تمام دانشجویان توهین می کنید و البته چنین حقی ندارید !
که این سخنان با تشویق و پشتیبانی سایر دانشجویان روبرو شد .
حال سوال این است که چگونه نظرات طرفداران آقای احمدینژاد در دانشگاه آزاد اسلامی اعمال میشود.