رادیو زمانه > خارج از سیاست > ایران > «امروز دولت در خدمت سپاه است» | ||
«امروز دولت در خدمت سپاه است»پانتهآ بهرامینگرانیهای بسیاری وجود دارد که قدرتگیری سپاه پاسداران در عرصههای اقتصادی، منجر به بسته شدن بیشتر فضای سیاسی ایران، حذف کامل اصلاحطلبان و نهایتاً قدرتگیری مطلق نظامیان گردد. دو محور اصلی قدرت سپاه، دو بازوی اقتصادی و امنیتی آن است. در بخش اقتصادی، نگاهی داریم به نفوذ سپاه در پنج بخش نفت و پتروشیمی، ارتباطات و مخابرات، ساختمانسازی و مقاطعهکاری، صنایع خودروسازی و معادن. روند خصوصیسازی در دولت احمدینژاد، به نهادها و شرکتهایی که تحت نظر سپاه پاسداران قرار دارند، واگذار شده است؛ قرارگاه خاتمالانبیا، بنیاد تعاون سپاه، مؤسسهی اعتباری انصار و شرکت توسعهی سرمایهگذاران تعداد انگشتشماری از این بنیادها و شرکتها هستند. سودآورترین لایهای که سپاه در آن دست انداخته، بخش اول یعنی نفت و پتروشیمی است. در سال ۱۳۷۴ پیشنهاد ارائهی مجوز «سواپ» یا ترانزیت، به بخش خصوصی مطرح شد. «سواپ» به معنای تعویض و تبادل نفت و گاز است. در سال ۱۳۷۵ شرکت «ایران مارین سرویس» توانست مجوز سواپ بگیرد. اما سپاه و وزارت اطلاعات با پروندهسازی برای این شرکت، رقیب را کنار زدند. مدیر شرکت نیز زندانی و اموال آن مصادره شد. پس از آن، قرارگاه خاتم سپاه تبدیل به مرکز فعالیت سواپ و ثروتاندوزی شد. علاوه بر آن، در ماههای اخیر قرارگاه خاتم به اتفاق شرکت توسعهی سرمایهگذاری، سهام شرکت دولتی «صدرا» که در حوزهی نفت و سکوهای نفتی فعالیت میکند را در جریان خصوصیسازی این شرکت، از دولت خرید. به اضافهی این که بنیاد تعاون سپاه ۲۵ درصد سهام پتروشیمی کرمانشاه را در ماههای اخیر خریداری کرد. در گفتوگویی با کوروش عرفانی، پژوهشگر مقیم امریکا، به بررسی زمینههای نفوذ اقتصادی سپاه میپردازیم:
به قرارگاه خاتمالنبیاء سپاه پاسداران اشاره کنیم؛ در طول ۱۸ سال گذشته، این قرارگاه موفق شده ۱۵۰۰ پروژهی بزرگ را مورد اجرا قرار دهد که تمامی آنها پروژههای اقتصادی باارزش و بخشی از آن چند میلیارد دلاری است. نمونهی آن قراردادی است که توانستند در منطقهی پارس جنوبی به دست بیاورند که ارزش آن معادل ۷ میلیارد دلار است، با اسکلهی چاهبهار که عملآ فقط در حوزهی پارس جنوبی، قراردادی ۲/۵ میلیارد دلاری را از آن خود کردهاند. حوزهی دوم نفوذ اقتصادی سپاه مخابراب و ارتباطات است؛ در مهرماه امسال «شرکت توسعهی مُبین»، وابسته به تعاون سپاه، ۵۱ درصد از سهام شرکت مخابرات ایران، به ارزش ۸ میلیارد دلار را خرید. ۸۰ درصد مبلغ مورد معامله به صورت قسطی پرداخت میشود. رقبای شرکت توسعهی مبین در خرید سهام شرکت مخابرات، از شرکتهای اقماری سپاه، مانند «مؤسسهی مهر اقتصاد ایرانیان»، وابسته به بسیج بودند. در این معامله، سپاه رقیبی خصوصی به نام «تعاون پیشگامان کویر یزد» داشت. اما سازمان خصوصیسازی، روز قبل از معامله به بهانهی عدم اهلیت امنیتی، نام آن را از عرصهی رقابت خارج کرد. سومین زمینهی نفوذ سپاه، ساختمانسازی و مقاطعهکاری است. کوروش عرفانی به نمونهای از حوزهی نفوذ سپاه در این زمینه اشاره میکند: برای نمونه میتوان به «مجتمع قُرب» اشاره کرد که یکی از بزرگترین و پرقدرتترین مقاطعهکاران در اقتصاد ایران شناخته میشود و تا کنون توانسته ۷۵۰ قرارداد مهم را در عرصههای راه و ساختمان، سدسازی، شاهراهها، تونلها، سدها و سیستمهای آبیاری به دست بیاورد. صنابع خودروسازی چهارمین عرصهی دستاندازی سپاه است. بنیاد تعاون سپاه ۴۵درصد سهام «گروه خودرو بهمن» و چهار درصد سهام گروه خودروسازی سایپا را در اختیار دارد. «مؤسسهی مهر اقتصاد ایرانیان»، یکی دیگر از مؤسسات زنجیرهای سپاه، تنها با پرداخت ۴۵ میلیارد تومان در ابتدا و ۱۳۲ میلیون تومان طی اقساط پنج ساله، کارخانهی تراکتورسازی تبریز را از دولت نهم خرید. طوری که حتی داد عشرت شایق، نمایندهی هوادار دولت نهم، در همان زمان درآمد. او گفت: «این قیمت ارزان معامله، حراج دارائیهای دولتی است». پنجمین زمینهی نفوذ سپاه، بخش معادن است. «معدن انگوران» که یکی از بزرگترین معادن سرب و روی جهان است، از طریق تبانی سه شرکت خریدار آن در مزایده، عملآ تحت کنترل «مؤسسهی مهر اقتصاد ایرانیان» درآمد که از شرکتهای وابسته به نیروی مقاومت بسیج سپاه در بورس تهران است. این معدن که دو سال پیش ۶۰۰ میلیارد تومان قیمتگذاری شده بود، در مزایدهی اخیر با قیمت تنها ۱۵۳ میلیارد تومان معامله شد که حراج دیگری بر اموال دولتی بود. یکی از دو عرصهی مهم نفوذ سپاه در آینده، بانکهای متعلق به این نهاد هستند. سپاه پاسداران در مهر ۱۳۸۸، پس از تصویب شورای پول و اعتبار مجوز تأسیس بانک را اخذ کرد.
کوروش عرفانی از نمونههای ورود شرکتهای وابسته به سپاه به عرصهی بانکداری میگوید: عرصهی دوم که گمانهزنی در مورد آن وجود دارد، بخش توزیع کالا است. نگاه دکتر کورش عرفانی در این زمینه: اگر در نظر بگیریم که بازار درآمد اصلی خود را از تغذیهی شبکهی سنتی توزیع کالا در ایران به دست میآورد، شاهد پدیدهی جدید و مهمی در این زمینه هستیم و آن هم استقرار فروشگاههای زنجیرهای بسیار بزرگ متعلق به مارکها و براندهای خارجی در ایران است. یکی از این فروشگاهها که توسط شرکت فرانسوی «کرفور» بنیانگذاری شده، در حال حاضر در غرب تهران مستقر شده و چندی پیش بدون سر و صدا کار خود را آغاز کرده است. اهمیت این پروژه در آن است که «کرفور» دومین شرکت اقتصادی بزرگ جهانی است که بعد از «وال مارت» امریکا، بیشترین فروشگاههای زنجیرهای را در جهان تأسیس میکند. به نظر میرسد که این شرکت تصمیم دارد در ۱۰ سال آینده ۲۰ فروشگاه زنجیرهای را در ایران بهوجود بیاورد. از سوی دیگر، اسناد موجود نشان میدهد پروژهی استقرار فروشگاههای زنجیرهای کرفور مورد حمایت مستقیم محمود احمدینژاد قرار دارد که خود این به معنای سهیم بودن سپاه پاسداران در این پروژه است. در حال حاضر، از طریق شرکتهای واسطهای اماراتی، شاهد پایهگذاری این فروشگاهها در ایران هستیم و یک شرکت اماراتی به نام «مجید الفوت» واسطهی این کار شده است.
همچنین برای برانگیخته نشدن حساسیتهای سیاسی، از اسم کرفور مستقیمآ استفاده نکردهاند و آن را «هایپر استار» مینامند که فروشگاههای زنجیرهای بسیار عظیمی هستند و هموطنان تهرانی میتوانند آن را در منطقهی غرب تهران در خیابان آزادی ببینند. به نظر میرسد که سپاه پاسداران تصمیم دارد از این طریق وارد عرصهی جدیدی بشود و آن هم به دست گرفتن توزیع کالا در سراسر ایران، به طور مستقیم به مصرف کنندگان است. یعنی از حالت واسطهای و یا وارد کننده گذشته است و امروز میخواهد در توزیع مستقیم کالا نقش داشته باشد؛ عرصهای که به طور سنتی به فعالیتهای بازار در ایران مربوط میشد. اگر تا مرحلهای سپاه در خدمت دولت بود، امروز دولت در خدمت سپاه است. بنابراین توسعهطلبی سپاه کاری خواهد کرد که آنها بعد از حذف اصلاحطلبان، بعد از حذف معتدلین و میانهروها که رفسنجانی آنها را نمایندگی میکرد، به سراغ حلقهی بازار خواهند رفت. چرا که وجود بازار هم از لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ سیاسی فرهنگی برای سپاه دردسرساز خواهد شد. بعد از کنار زدن همه و وقتی تمام پشتوانههای ولایت فقیه را توانستند سلب کنند، ولی فقیه برایشان تبدیل به مهرهای خواهد شد که یا به طور کامل و ۱۰۰درصد تحت تبعیت سپاه قرار خواهد گرفت و یا این که به راحتی، حذف خواهد شد. سپاه پاسداران تبدیل به عاملی شده است که انسجام سه دههی ساختار سیاسی را دارد از درون ازهم میپاشد و به نظر من، با توجه به این که یک جنبش اعتراضی اجتماعی در بیرون حضور دارد و از سویی، خبر از در راه بودن بحرانی اقتصادی نیز میرسد، ترکیب این سه، درآیندهی میان مدت به طور کامل سرنوشت تاریخی ایران را متحول خواهد کرد. |
نظرهای خوانندگان
با نظر پژوهشگر محترم کاملا موافقیم بویژه نتیجه گیری بسیار درست ایشان در پاراگراف پایانی که فرجام شومی برای حکومت و رهبر دست نشانده پیشبینی کرده اند البته پایان کار دیکتاتورها همه شبیه هم است ولی به سخن پایانی نویسنده بایداینرا هم افزود که روند فعلی نشان میدهد بزودی برخوردهای خونینی اغاز خواهدشد که فرجام ان حذف هردوجناح و تسلط یک نیروی سیاسی جدید خواهد بود. حمید حیات
-- حHamid Hayat ، Oct 27, 2009 در ساعت 08:34 PMسلام
-- علی ایرانی ، Oct 28, 2009 در ساعت 08:34 PMدر دو تا از شرح عکسها نوشته شده: عرفان قانعی! نکند با کورش عرفانی اشتباه گرفته اید؟
در شرح عکسهاا، نام اشتباه درج شده است. منظور قاعدتا کوروش عرفانی است.
-- بدون نام ، Oct 28, 2009 در ساعت 08:34 PM