رادیو زمانه > خارج از سیاست > ایران > زیباکلام: وزرای احمدینژاد، ناپلئونی رأی آوردند | ||
زیباکلام: وزرای احمدینژاد، ناپلئونی رأی آوردندمریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comتایید هجده وزیر از بیست و یک وزیر پیشنهادی یا عدم رأی اعتماد به سه وزیر؛ کدامیک اهمیت بیشتری دارند؟ نتیجهی رأی اعتماد، نمرهی مثبتی در کارنامهی احمدینژاد و پیروزی مناسبی در رابطهی پرتنش او با مجلس هشتم محسوب میشود؟ یا بهعکس، عدم موفقیت او را در این مرحله نشان میدهد؟ هنوز آغاز تفسیر و تحلیلها است. در نگاه اول، تعداد وزرای رد شده نسبت به دولت قبلی آقای احمدینژاد، یک چهارم بهبود یافته است. زیرا که در دورهی قبل چهار وزیر از وزرای معرفی شده، در دور اول، رأی نیاوردند. اما نسبت آرایی که وزرا کسب کردهاند، در مجموع کمتر از رآی اعتمادی است که مجلس به وزرای دورهی نهم داده بود. تعداد وزرایی که در دورهی قبل، آرای بالای نزدیک به دویست را کسب کرده بودند، قابل توجهتر از این دوره بود. این بحث را با دکتر صادق زیباکلام، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی در تهران، مطرح کردهام:
اگر بخواهیم خیلی کلی به رأی اعتماد نگاه کنیم، نمیتوانیم آن را برای آقای احمدینژاد، به عنوان یک پیروزی تلقی کنیم. به چه علت؟ زیرا جدا از این که سه تا از وزرای پیشنهادی رأی نیاوردند (خانم آجرلو برای وزرات رفاه، خانم کشاورز برای آموزش و پرورش و آقای مهندس علیآبادی برای وزارت نیرو)، وزرای مهم ایشان، مثل بازرگانی، صنایع و نفت خیلی ناپلئونی رأی آوردند. مثلاً وزیر نفت با چهار پنج رأی توانست رأی اعتماد بیاورد. یا آقای محرابیان، وزیر صنایع با اختلاف ده رأی، توانست رأی اعتماد گرفت. این میزان آرا نشان میدهد که نمیتوان آن را یک پیروزی برای آقای احمدینژاد بدانیم. البته، برخی از وزرای ایشان، رأی بسیار بالای آوردهاند؛ وزیر اطلاعات نزدیک به دویست رأی، وزیر اقتصاد ۲۲۴ رأی و وزیر دفاع ۲۲۷ رأی آوردند. اما وزرای اجرایی و مهمی مانند صنایع، بازرگانی، نفت و… با اختلاف خیلی کمی رأی اعتماد کسب کردند.
حتا اگر ارزیابی آقای زیبا کلام را در مورد عدم موفقیت آقای احمدینژاد بپذیریم، اما بازهم سطح قبولی وزرای او بیش از آنی بود که در خود مجلس تخمین زده میشد. در پایان وقت روز پنجشنبه، خبری منتشر شد، مبنی بر این که یکی از وزرا توصیهای از جانب رهبری را برای تایید وزرا، به مجلسیان ارائه کرده است. اما آقای زیباکلام به دلایل دیگری اشاره میکند: آقای احمدینژاد در سخنان قبل از رأیگیری خود ، تقاضا و خواهش و تمنای خیلی زیادی از مجلس کرد و خیلی متواضعانه صحبت کرد و از مجلسیان تقاضا کرد که به همهی بیست و یک نفر رأی بدهند تا مشت محکمی به دهان آمریکا، استکبار و دشمنان ایران زده باشید. رهبر را خوشحال کنید، ملت را خوشحال کنید. نکتهی جالبی هم که گفت این بود که تصمیم گرفته است ماهی یک بار با مجلس جلسه تشکیل بدهد که بعد هم آن را به دو هفته یک بار تقلیل داد که این باز نقطه مقابل برخورد و رفتار تاکنونی آقای احمدینژاد نسبت به مجلس است. چرا که ایشان همیشه نسبت به مجلس خیلی بیاعتنا بوده است. ولی هیچکدام از اینها نتوانست مؤثر واقع شود و مجلس حاضر نشد به تقاضای ایشان پاسخ بدهد و به همهی وزرای پیشنهادی ایشان رأی اعتماد بدهد. بنابراین، شاید در بهترین حالت، اگر آن را شکستی برای آقای احمدینژاد هم ندانیم، اما قطعاً نمیتوان گفت که ایشان در مجلس پیروز شد. آقای زیباکلام، نظر شما را در مورد کابینه، به طور کلی، به خاطر فرصت کم، نمیپرسم. اما به عنوان یک استاد دانشگاه، نظرتان راجع به وزیر علوم، آقای کامران دانشجو چیست؟ همانطور که میدانید، ایشان در وزرات کشور مسئول برگزاری انتخابات اخیر بود. چرا، به نظر من، چنین ملاحظه و دغدغهای میتواند مطرح باشد. شاید به این خاطر بود که نزدیک به هشتاد نماینده به ایشان رأی مخالف دادند و حدود بیست و پنج نفر هم رأی ممتنع دادند. به هرحال، اگر آقای احمدینژاد چهره و شخصیت دیگری که چنین شائبهای در مورد او نباشد را برای وزارت علوم میگذاشت، میتوانست انتخاب بهتری باشد. البته، مشکلاتی که دانشگاه، دانشجویان و اساتید دارند، فراتر از این میرود که مثلاً آقای دانشجو وزیر علوم باشد یا نباشد. عدم رأی اعتماد به دوتن از خانمها، قابل پیشبینی بود. فکر میکنید، رأی نیاوردن آقای علیآبادی، چه مفهومی برای آقای احمدینژاد داشته باشد؟ به تعبیری میتوان گفت که رأی نیاوردن آقای علیآبادی، نوعی شکست شخصی برای آقای احمدینژاد بود. وقتی به لیست بیست وزیر نگاه میکنیم، میبینیم که آقای علیآبادی از بسیاری جهات، به لحاظ شخصی خیلی به آقای احمدینژاد نزدیک بود. به همین دلیل، آقای احمدینژاد علیرغم انتقادات زیاد در ارتباط با معرفی ایشان برای وزارت نیرو، به خاطر این که در سازمان تربیت بدنی خیلی نتوانسته بود موفق شود و کارنامهی درخشان اجرایی داشته باشد، او را برای وزارت نیرو معرفی کرد. به علاوه، وزارت نیرو، وزارتخانهی مهمی است و قطعاً تخصص و تجربیات زیادی را میطلبد. ولی آقای احمدینژاد، به دلیل نزدیکی که با آقای علیآبادی داشت، علیرغم همهی انتقادات، حاضر نشد فرد دیگری را به جای ایشان معرفی کند. رأی نیاوردن آقای علیآبادی، به نظر من، میتوان گفت که نوعی شکست شخصی برای آقای احمدینژاد بود. چون از میان همهی وزرا، شاید سخنی به اغراق نرود، اگر گفته شود که آقای علیآبادی، قطعاً نزدیکترین به آقای احمدینژاد بود. در همین رابطه: • رأی اعتماد مجلس به هجده وزیر احمدینژاد • «قدمی مهم برای خانمها» |
نظرهای خوانندگان
ازاین مجلس فرمایشی و مطیع محض مقام رهبری انتظار بیشتری نیست. بهتر است این مجلس را تعطیل کنند و رییس دولت کودتا وزرا را به رهبر معرفی و ایشان تایید فرمایند. آقای لاریجانی هم مثل مترسک فقط سر تکان میدادند. چه شو مسخره ای.
-- باقر ، Sep 4, 2009 در ساعت 08:30 PM