رادیو زمانه > خارج از سیاست > انتخابات ایران > «اصلاحطلبان، رأی اکثریت قاطع دانشجویان» | ||
«اصلاحطلبان، رأی اکثریت قاطع دانشجویان»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comدوشنبه، هفدهم فروردینماه ۱۳۸۸ «روی خط زمانه»، همچنان به انتخابات ریاست جمهوری دورهی دهم و نقش جنبش دانشجویی ایران در آن، اختصاص دارد. یکی از مهمترین و پرحاشیهترین، انتخاباتها در ایران، انتخابات ریاست جمهوری دورهی هفتم، یعنی دوم خرداد ۱۳۷۶ بود که نقش جنبش دانشجویی و دانشجویان در آن، چه در حمایت و چه بعدها در رویگردانی از آن، بسیار برجسته و بحثانگیز شد. پس از آن انتخابات، میتوانیم روند مشخصی را در رویکرد جوانان و دانشجویان نسبت به انتخابات و فعالیتهای سیاسی ببینیم که نوعی رویگردانی است و عناوین مختلفی از انفعال تا تحریم و تا قهر دانشجویان و جوانان از اصلاحطلبان یا اساساً فعالیتهای انتخاباتی را به خود گرفته است. اما، باز اینک در آستانهی انتخابات دهم ریاست جمهوری، به نظر میرسد که راهها و تدابیر تا کنون آزموده شده مورد بازنگری قرار میگیرد و شاهد نوعی حضور مشروط و مصمم دانشجویان و جوانان در این انتخابات خواهیم بود. در ارتباط با همین مسأله، سایت «رجانیوز»، از سایتهای اصولگرا و حامی رییس جمهور فعلی، احمدینژاد، خبری با این عنوان که «عضو افراطی دفتر تحکیم، علی وفقی، مسئول ستاد دانشجویی میرحسین موسوی شد»، منتشر کرد. خبر بسیار جانبدارانه و تحریکآمیز تنظیم شده است. در تماسی که با آقای علی وفقی گرفتم، ایشان مسئولیت خود را در دفتر تحکیم مربوط به گذشته دانست و گفت دیگر مسئولیتی در دفتر تحکیم ندارد و مسئولیت استانی دانشجویی ستاد آقای موسوی را پذیرفته است. در نتیجه، به عنوان عضوی از دفتر تحکیم در این ستاد حضور ندارد. در همین رابطه با آقای باقر اسکویی، دانشجوی دانشگاه علم و صنعت، مسئول «ستاد صیانت از دانشجو و دانشگاهیان» در ستاد آقای مهدی کروبی، نامزد دیگر جبههی اصلاحات، گفت و گو کردهام.
قبل از هرچیز، از ایشان میپرسم حضور دانشجویان و جوانان را در انتخابات پیشرو، چگونه ارزیابی میکنید؟ قبل از اینکه فضا را به سمت بحث انتخاباتی ببرم، میخواهم وضعیتی را شرح بدهم و آن اینکه متأسفانه عملکرد سیاسی دولت نهم در فضای فعالیت دانشجویی و دانشگاهی در دانشگاهها، بسیار بسته است. یعنی فضا را به سمتی بردهاند که بیشتر انفعال و انسداد سیاسی در دانشگاهها وجود داشته باشد. چرا که وقتی انفعال و انسداد سیاسی وجود داشته باشد، مشارکت مردمی کم میشود. چون موتور محرک، دانشگاه و دانشجویان است. در رأس قضیه هم که تشکلهای دانشجویی وجود دارند. وقتی فشار بر این مجموعهها زیاد میشود و فضای بسته و انسداد سیاسی ایجاد میشود، طبعاً ریزش آرا داریم و وقتی موتور دانشگاه خوابیده شود، خیلی طبیعی است که جامعه هم به این سمت کشیده میشود و تعداد آرا پایین میآید. من این تحلیل را دارم که وقتی تعداد آرا پایین میآید، باعث و بانی میشود که کاندیدای مورد نظر آنها بالا بیاید.
در همین فضایی که هست و با تحلیلی که دارید، الان سمتگیری دانشجویان را اول، نسبت به انتخابات و بعد هم نسبت به کاندیداهای اصلاحطلب موجود چگونه میبینید؟ رأی اکثریت قاطع دانشجویان به سمت اصلاحطلبان است. این واقعیتی است که دولت نهم سعی میکند روی آن سرپوش بگذارد. علیرغم وضعیت موجود، دانشجویان تا جایی که میتوانند و با وجود صرف هزینههای سیاسی بسیار گزاف، کار خودشان را انجام میدهند. الان فضا به سمت گفتمان انتخاباتی بر اساس مطالبات مردمی شکل گرفته است. یعنی دانشجویان مطالباتی را در سطح کلان مطرح کردند که هر کاندیدایی در مجموعهی اصلاحطلب، قبل از آنکه در معرض انتخاب مردمی گذاشته شوند، نسبت به مطالبات قشر دانشگاهی، واکنش مناسبی نشان بدهد. به عنوان نمایندهی ستاد صیانت از حقوق دانشجو و دانشگاهی در ستاد آقای کروبی، فکر میکنید انتخاب آقای کروبی چه دستآوردی برای دانشجویان خواهد داشت؟ به عنوان مثال، آقای موسوی وعده داده است که گشت ارشاد را جمع میکند. آقای کروبی معتقد به فعالیت دانشجویی و تشکلهای دانشجویی است و بعد از انتخاب ایشان، مطمئناً فضای دانشگاهها بسیار باز خواهد شد. ایشان معتقد به چند صدایی و تکثرگرایی است. لذا، بعد از انتخاب آقای کروبی، فضای بازی را پیشبینی میکنیم که خود آقای کروبی قول دادهاند و در عین حال برای جامعه و جامعهی دانشگاهی، ایشان مبحث دفاع و صیانت از حقوق شهروندی را به شدت پیگیری خواهد کرد. این موضوع در سرلوحهی کارهای سیاسی ایشان قرار دارد و طبعاً در این بحث، مسایلی چون گشت ارشاد، آزادی بیان، آزادی مطبوعات و… کامل و مبسوط است. چه تضمینی وجود دارد؟ چرا فکر میکنید آقای کروبی این دستآوردها را برای دانشجویان و جوانان خواهند داشت؟ این مسبوق به سابقهی درخشان آقای کروبی در دفاع از حقوق شهروندی است. در این زمینه، بحث انتخاباتی هم وجود ندارد. چرا که ایشان در گذشته هم، زمانی که رییس مجلس ششم بود، در جریان بازداشت آقای لقمانیان، نمایندهی مجلس، دیدیم که ایشان چه حرکتی کرد و چه برخوردی کرد. در این سالها هم ایشان مأمن خانوادههای بازداشتیان، چه دانشگاهی و چه غیردانشگاهی بوده است. همیشه درِ دفتر ایشان، چه قبل از مباحث انتخاباتی و چه بعد از آن، به سمت خانوادههای بازداشتشدگان و دانشجویان دستگیر شده باز بوده و پیگیر این ماجرا است. چرا که ایشان معتقد به نقد و تکثرگرایی در جامعه است. نمونهاش هم آن بود که اوایل عید امسال، ایشان با پیگیری بیست و چهار ساعته و شبانهروزی، تعداد ده نفر از اعضای خانوادههای بازداشت شده و پنج تن از اعضای شورای مرکزی دفتر تحکیم را، از بازداشت بیرون آورد. شما چقدر امیدوار هستید که فعالیتهایتان در محیط دانشگاه، دانشجویان را به سمت آقای کروبی جذب کند؟ در فضایی که وجود دارد، دانشجویان انتخاب صحیح را خواهند کرد. هرچند که فضای سنگینی است، اما آنچه در توان ما هست، برای جریانی که به آن اعتقاد داریم و آن هم پیشبرد به سمت دمکراسی در ایران است، تلاشمان را خواهیم کرد. مردم و دانشجویان هم خواهان برقراری دمکراسی و مردمسالاری در ایران هستند. آنچه آنها انتخاب کنند، ما روی چشممان میگذاریم. فقط امیدواریم که انتخابات کاملاً سالم باشد. در فضایی که انتخابات سالم برگزار شود، اعتقاد داریم که وضعیت کاندیدای ما، وضعیت مناسبی است. در همین رابطه: • موسوی: گشتهای ارشاد را متوقف میکنم • هشدار مهدی کروبی به دبیر شورای نگهبان |