رادیو زمانه > خارج از سیاست > گفت و گو > «اوباما به تغییر چهره آمریکا در خاورمیانه فکر میکند» | ||
«اوباما به تغییر چهره آمریکا در خاورمیانه فکر میکند»حسین علویalavi@radiozamaneh.comآخرین مناظره باراک اوباما و جان مککین، کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در حالی برگزار شد که بسیاری از کارشناسان، اوباما را برندهی نهایی سه مناظره معرفی کردهاند. در این زمینه با امیرحسین گنجبخش، پژوهشگر مقیم امریکا گفت و گو کردم:
آخرین مناظرهی بارک اوباما و جان مککین و تاثیر آن را بر رایدهندگان امریکایی چگونه ارزیابی میکنید؟ این سومین مناظره بین سناتور اوباما و سناتور مک کین و آخرین مناظره بود. اهمیت آن در این بود که حرفهای آخر را باید به یکدیگر میزدند. خوشبختانه، پیشای که سناتور اوباما در دو مناظرهی قبلی گرفته بود، دوباره تایید شد و آمار و ارقامی که از افکار عمومی امریکا رسید، تقویت موقعیت اوباما را نسبت به سناتور مککین نشان داد. این هم به دو دلیل بود. یکی این که سناتور مککین تصمیم گرفته بود به اوباما حمله بکند و نشان داده شد که این تاکتیک تاثیر لازم را نداشته و مردم امریکا اساساً قصدشان این بود که بحث را بیشترراجع به مشکلات مردم بشنوند، تا حملات نسبت به یکدیگر. دومین مساله هم دغدغهی اصلی مردم امریکا است و همان مسالهی اقتصادی است. با توجه به اینکه سیاستهای اقتصادی آقای بوش که توسط آقای مککین هم طرفداری میشود، موجب فشار زیاد اقتصادی به مردم شده، از این بابت هم به نفع سناتور اوباما تمام شد. همانطور که گفتید، میزان پذیرش و محبوبیت بارک اوباما نسبت به آقای مککین دارد تثبیت میشود. آیا عوامل دیگری هست که غیرقابل پیشبینی باشد و بتواند تا زمان انتخابات، مسیر این رقابتها را تغییر بدهد؟ تاریخ نشان داده است که دو هفته قبل از انتخابات، با توجه به فاصلهای که الان بین این دو نفر هست ـ حدود ۱۰ عدد ـ برای آقای مککین سخت است که بتواند مجدداً آرای خود را بالا بیاورد. ولی یک اثری هست که به آن «اثر برادلی» میگویند و آن هم این است که بسیاری از آدمها که ممکن است بگویند به اوباما رای میدهند، در لحظهی آخر نظرشان را عوض کنند.
به همین دلیل برای کمپین اوباما، فاصلهی ۱۲ درصدی، بسیار فاصلهی روشن و مطمئنی است که اگر ۳ تا ۴درصد هم به آن اثر برادلی مبتلا بشوند، تاثیری در نتیجهی انتخابات نداشته باشد. ولی اگر اتفاق عجیب و غریبی نیفتد، این مسیر ادامه دارد. خصوصاً این که اوباما، خونسردی خاصی دارد و برعکس مککین، در شرایط سخت اقتصادی که امریکا و دنیا در آن به سر میبرند، این روحیهی مطمئنی که به مردم امریکا میدهد، تاثیر بسیار مثبتی خواهد داشت. با برآمد بحران مالی و اقتصادی اخیر در امریکا، به نظر میآید محور رقابتها، همانطور که گفتید، بیش از گذشته از مسالهی سیاست خارجی، به مسالهی امنیت اقتصادی مردم امریکا منتقل شده. آیا این مساله همچنان مهمترین عامل باقی خواهد ماند یا میتواند مسالهی دیگری در این مدت وارد عرصه بشود؟ بستگی دارد. فرض بگیرید، همین الان یک حملهی تروریستی به امریکا صورت بگیرد، مسلما، این باعث خواهد شد که مسالهی اقتصادی به بحث ثانوی تبدیل بشود. چون مسالهی مردم امریکا و امنیت امریکا مدنظر خواهد بود. ولی اگر از این اتفاقات عجیب و غریب و تند رخ ندهد، با توجه به این که مسالهی اقتصادی، مسالهای نیست که به سادگی قابل حل باشد و یا در کوتاهمدت عملی باشد، کماکان مهمترین عامل باقی خواهد ماند و محور اصلی تمام سیاستهای آیندهی رییس جمهور امریکا، چه آقای مککین چه آقای اوباما خواهد بود. در ارتباط با مسایل خاورمیانه و به ویژه ایران، نقاط قوت و ضعف این دو کاندیدای انتخاباتی را چگونه میشود ارزیابی کرد؟ در این زمینه، چون من خودم هوادار نظریات اوباما هستم، شاید خیلی بیطرفانه قضاوت نکنم. ولی به هرحال خدمتتان میگویم. مسالهای که برای امریکا بهوجود آمده، این است که چهرهی آمریکا در دنیا بسیار مخدوش شده و این هم به خاطر رفتار قلدرمنشانهای بوده است که جرج بوش و همکاراناش نشان دادهاند. برای مردم خاورمیانه و مردم جهان، بسیار مهم است که این چهره عوض بشود و چهرهی واقعی دمکراسیخواهی امریکا مطرح بشود. از این زاویه است که سیاستهایی که اوباما پیشنهاد میکند و میخواهد زورمداری را با دیپلماسی جایگزین کند، اهمیت زیادی پیدا کرده و فکر میکنم، با توجه به این که اوباما بسیار بسیار محکم صحبت میکند و حاضر به پذیرش هیچگونه دولتی که دولت غیرقابل پیشبینی باشد ـ مثل دولت احمدینژاد و جمهوری اسلامی ـ نیست؛ ولی دیپلماسی را بر زورگویی ارجح میداند، این نقطهی قوتاش هم برای جنبش دمکراسیخواهی منطقه و ایران خواهد بود. از این بابت، فکر میکنم، این چهره بسیار چهرهی مثبتی از امریکا است که به هر حال مهمترین کشور دمکراسی دنیا است. در مقابلش، مککین هنوز از همان دکترین سابق زورگویی استفاده میکند و چه گفتارش و چه پیشنهاداتی که ارائه میدهد، هنوز آن مدلی است که به نظر من میشود گفت مدل جنگ سرد و قرن بیستمی است. اگر بخواهیم این تقسیمبندی را بکنیم، به نظر من، اوباما یک سیاستمدار قرن بیست و یکمی امریکا و نسل نوین جهانی شدهی امریکا است و مککین کماکان در همان مشکلات جنگ سرد، که در زمان خودش معنی خاص خودش را داشت، گیر کرده است. • صفحه ویژه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۸ آمریکا |
نظرهای خوانندگان
دیپلوماسی یعنی با پنبه سر بریدن . انسان کنونی با گذشته دور یا نزدیک دگرگونه نشده زیرا همچنان از توالت مصرف میکنند.
-- ahmad ، Oct 24, 2008 در ساعت 03:24 PM