Nov 2010


گفت‌وگو ونداد زمانی با « خرمگس خاتون»
اُخت شدن با انسان‌ها کم نیست

ونداد زمانی: «خرمگس خاتون» جزو معدود زنانی است که هشت سال پیش، یکی از خصوصی‌ترین وبلاگ‌های ایرانی را به راه انداخت.او در این هشت سال همچنان می‌نویسد و به نظر نمی‌آید در این مدت، لحظه‌ای کوتاه آمده باشد. به همین دلیل گفت‌و‌گویی با او تدارک دیدیم و از او خواستیم درباره‌ی اما و اگرهای ابراز وجودِ زنانه در دنیای اینترنت بگوید. گفت و گو با خرمگس خاتون را در «هفت‌کوچه»‌ی دوشنبه‌ی این هفته می‌خوانیم



روزنوشت‌های «ماشال »- ۲
جام تهی در شام آخر

الف- مهرابی: بعدش همه چیز را در کاغذی می‌نوشتیم و برای هم می‌گذاشتیم. او می نوشت... من تقاضای طلاق داده‌ام. من می‌نوشتم... خب! او می‌نوشت... فلان روز وقت دادگاه‌مان است. من می‌نوشتم...می‌آیم! او می‌نوشت... من مهریه‌ام را می‌بخشم... من می‌نوشتم... متشکرم! او می‌نوشت... هنوز دوستم دارد اما دیگر نمی‌تواند با من زندگی کند. من می‌نوشتم... هنوز دوستت دارم و هر چه تو بگویی همان می‌کنم.



نویسنده‌ای که ملکه احساسات لقب گرفت

ونداد زمانی: جذابیت رمانِ احساساتی «اسرار خانم آدلی» در آن است که می‌توان بین شرائط اجتماعی که این داستان در آن شکل‌ گرفته و شرائط بسیار سراسیمه‌ی تحولات سه دهه‌ی گذشته ایران شباهت‌هایی یافت. به همین دلیل شاید می‌توان امیدوار بود که داستان سرگرم کننده، جذاب و عامه پسندی در ایران معاصر نوشته شود. داستانی که بتواند به گونه‌ای غیر مستقیم، آینه‌ی تمام‌نمایی باشد از فروپاشی ارزش‌ها، افراط و تفریط‌ها و تمرین‌های اولیه‌ی مدرنیسم واقعی در ایران.



روزنوشت‌های «ماشال» ۱
جبر و اختیار

الف. مهرابی: فکر می‌کردم پرونده‌ی این عقدِ نافرجام هفت سال پیش بسته شده، چیزی بوده که ما را مدتی به‌هم جوش داده و ما توانسته‌ایم تغییرش بدهیم. یادم آمد آن سال‌ها، ما از آن چند ماه نامزدی بدون بوس و کنار، که همه تأکید می‌کردند «فقط یک عقد ساده است و حالا کو تا عروسی» به جبر زمانه‌ی خودساخته، حتی یک روز در آغوش هم بودن را تجربه نکردیم. من همه‌ی وجودم غریزه بود و او همه‌ی وجودش تردید. او از من میترسید و من از تعهد.



فحشا در خاورمیانه

محمد رادفر: جان. آ. برادلی این امکان را داشته است که مطالب مستند کتابش را از پشت پرده‌ی بازار بزرگ خرید و فروش سکس در خاورمیانه تهیه کند. از دید او ازدواج موقت که در ایران رواج دارد، ازدواج با دختران کم‌سن در افغانستان، بازار بزرگ روسپی‌ها در بحرین، فاحشه‌خانه‌های رسمی در تونس و خودفروشی در بین همجنس‌گرایان، بر اساس ارزش‌ها و سنت‌های خاورمیانه و به‌ویژه سنت‌های اسلامی شکل گرفته است. به نظر این پژوهشگر و روزنامه‌نگار این شیو‌ها با کمی تغییر در سایر نقاط جهان هم تکرار می‌شود.



گناه چگونه پا به جھان گذاشت؟

سمانه خلیلی: محققان و صاحب‌نظران بسیاری بر اين باورند که ارزشهای ما ناشی از فرایند انتخاب طبیعی ھستند.‌ به عبارتی، مفید یا مضر بودن بودن هر عملی در درازمدت به نیکی و بدی که بشر از آن به عنوان اخلاق نام می‌برد، تبدیل می‌شود. اما عالمان الھیات این نظریه را رد می‌کنند و معتقدند که ایمان را نمی‌شود تنھا به واسطه‌ی نظریه تکامل توضیح داد.



بنیادگرایان مذهبی وارث زمین خواهند شد

ونداد زمانی: به نظر می‌رسد ارزش‌های سکولاریسم نظیر آزادی، ذهن انتقادی، حساسیت‌ها و ارزش‌های فردی و به‌ویژه احترام به خود به « فرزند کمتر، زندگی بهتر» منجر می‌گردد. روندی که با همه‌ی درستی و حقانیت، قادر به ادامه‌ی بقا نخواهد بود. آینده بر طبق آموزه‌های تکامل طبیعی، چاره‌ای ندارد جز در برابر جمعیت اصلی و ارزش‌های مذهبی آن سر تعظیم فرود آورد.



چگونه « پورنوگرافی » به مغز دستبرد می‌زند

ونداد زمانی: از دید خانم رابینسون، با فشردن دکمه ورودِ سریع و آسان به سایت جدید و یا ویدئوی جدید « پورنو»، مهم‌ترین اتفاق در مغز انسان به وقوع می‌پیوندد که او از آن به‌ عنوان «جایگزین کردن سهل و آسان شریک‌های جنسی » نام می‌برد. با این عمل، افراد به برنامه‌های ژنیتیکی لایه‌های قدیمی‌تر و غریزی‌تر مغز پاسخ‌ می‌دهند و لذتی عمیق ولی آنی را دریافت می‌کنند که بشر اولیه آن را برای جفت یابی و غذا خوردن در نظر گرفته بود.



چرا تخیل جنسی می‌ورزیم؟

ونداد زمانی: تخیلات جنسی همیشه با ما بوده است. این آرزوی همیشگی برای رابطه‌ی جنسی با دیگران و به‌ویژه غریبه‌ها اگر در ما وجود نمی‌داشت در همان غارهای اولیه می‌ماندیم و مثل بقیه‌ی جانوران و انسان‌های اولیه، به رابطه‌ی زناشویی با برادران و خواهران و حتی والدین خود ادامه می‌دادیم. به همین دلیل باید با این پدیده که بیشترین خیالات جنسی در رابطه با آدم‌هایی ناآشنا و به عبارتی با غریبه‌ها صورت می‌پذیرد با دقت بیشتری نگریست.



سنت‌گرایان ضریب هوشی پایین‌تری دارند

پژوهش تازه‌ی «ساتوشی کانازاوا»، دست‌کم می‌تواند چپ‌ها و لیبرال‌ها را در باورها‌شان راسخ‌تر کند، برای آنکه آنها واقعاً قدری زیرک‌تر و باهوش‌تر از سنت‌گرایان هستند. به اعتقاد این روانشناس، انسان‌های باهوش تمایل بیشتری به آن دسته از ارزش‌های اجتماعی و عقاید سیاسی‌ دارند که در مسیر رشد و تکامل انسان، تازه به‌شمار می‌رود. در مقابل، حفظ ارزش‌های سنتی دلمشغولی سنت‌گرایان است که گویا از هوش کمتری برخوردارند.



دختری با گردنبند مرواریدی

سهند صاحب‌دیوانی: پیچیدگی این گردن‌بند که به شکل اسپرم پاشیده شده بر سینه‌ی یک زن است در این است که اگر شکل آن از روابط زن و مرد و عشق و تمایلات جنسی در زمان معاصر حرفی دارد، عنوان این جواهر ما را به دورانی که فرمیر در عصر کالوینیست‌ها زندگی می‌کرد، برمی‌گرداند. روزگاری که مردم هلند سخت کار کردن و رعایت اصول مذهبی را با ارزش می‌دانستند؛ زمانی که مردم زیبایی را بیشتر در کمیابی و دست‌نخوردگی می‌دیدند.



تعهد زناشویی طبیعتاً آسان نیست

در بین پستانداران و حتی خود انسان، دلائل بسیار زیاد فیزیکی وجود دارد که حکایت از داشتن امکاناتی است که به موجودات فوق اجازه می‌دهد به‌طور غیر متناوب شریک‌های جنسی متفاوت داشته باشند. نمونه‌ی مشخص در این زمینه ترکیب واقعی اسپرم مردانه است که در درون خود، بیش از هر چیزی لشکر بزرگی از اسپرم های جنگجو دارد که قرار اصلی‌شان رفتن به سوی تخمک‌ نیست، بلکه وظیفه اصلی‌شان کشتن اسپرم‌هایی است که از قبل در درون محوطه‌ی لقاح وجود داشته است.



پامِلا پال
آیا وجود پدران ضروری است؟

ترجمه ونداد زمانی: خبر بد برای پدرانِ دنیای معاصر این است که مدارک معتبر علمی و تحقیقات مستند و میدانی مشخصی وجود ندارد که اهمیت و ضرورت آنها در تربیت فرزندان خانواده را تأئید کند. با این حال، خبر خوش برای پدران این است که به هر حال، ما به وجود آنها عادت کرده‌ایم.با وجود داده‌های علمی و تجربه‌های موفق و عملی از شیوه‌های جدید و متنوعِ خانواده در دنیای معاصر، هنوز اعتقاد به نقش ضروری پدر در فرهنگ جامعه ریشه‌های عمیق دارد.



سارا لیپکا
«امشب نَه عزیزم»

ترجمه‌ی ونداد زمانی: «با مرد غریبه‌ای ازدواج نکرده بودم که همدیگر را از قبل نشناسیم. من قبل از ازدواج با او، می‌دانستم که شوهرم ترجیح می‌دهد تقریباً هر روز سکس داشته باشد و او هم آشکارا پی برده بود که من همیشه شکلات و شیرینی را به سکس ترجیح می‌دهم. بنابراین، لازم نمی‌بینم که از همسرم معذرت بخواهم و این را نیز باید تصریح کنم که شوهرم در رشته‌ی تکواندو کمربند قهوه‌ای دارد و اصلاً مرد ضعیف‌النفس و زن‌ذلیلی نیست».



Ashley Mears
دختران و آرزوی مدل شدن

ترجمه ونداد زمانی: همه‌ی ما رویا می‌پرورانیم اما در این میان جمعیت عظیمی از دختران جوان هستند که تنها راه دستیابی همزمان به دو آرزوی بزرگ شهرت و ثروت را درتحقق رویای «مدل شدن» می‌یابند. دخترانی که با عروسک‌های بلندقامت و زیبای «باربی»گونه بزرگ می‌شوند و با افسانه‌های شاه پریان در اشکال و انواع مختلف، امید زندگی سرشار از عشق و شادی همیشگی را در ضمیر ناخودآگاه خود ثبت می‌کنند.




موضوعات
آرشیو ماهانه