Oct 2010


دیده‌بان زنان: شنبه ۳ آبان- جمعه ۷ آبان
زنان به زندان می‌روند، دولت به نهاد زنان سازمان ملل

مریم حسین‌خواه: درحالیکه صدور احکام حبس برای فعالان حقوق زنان در ایران ادامه دارد و سخت‌گیری‌ها درباره پوشش زنان و تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها در حال افزایش است، جمهوری اسلامی ایران خود را نامزد عضویت درشورای اجرای نهاد زنان سازمان ملل کرده که هدف اصلی آن تحقق برابری جنسیتی و رفع تبعیضات جنسیتی است.



«شیر زن»؛ مستندی درباره‌ی جنبش فمینیستی زنان ایران در شبکه‌ی دو هلند
جهاد ماتیک و جمع‌آوری امضا

فروغ.ن.تمیمی: مژگانی سیاه، چهره‌ای زیبا و لبانی که با ماتیک قرمز می‌شوند، اولین صحنه‌ی فیلم دیدنی خانم گری وینتر Gry Winter، مستندساز و ژورنالیست نروژی درباره‌ی جنبش زنان در ایران است.این فیلم به روشنی بر ویژگی‌های خاص مبارزه‌‌ی زنان در ایران تامل می‌کند و چندگونگی استراتژی‌های زنانه در ایران برای به دست آوردن آزادی فردی و حقوق برابر را نشان می‌دهد.



تجاوز به حکم قانون

مریم حسین‌خواه: تجاوز قانونی به زنان یکی از خشونت‌هایی است که در ایران به حکم قانون و از سوی شوهر رسمی و قانونی اعمال می‌شود و نه تنها مجازاتی برای فرد متجاوز در نظر گرفته نشده بلکه قربانی این خشونت در صورت تمرد مورد مجازات قرار می‌گیرد. برقراری رابطه جنسی اجباری و بدون رضایت نفر متقابل، تجاوز گفته می‌شود و فرقی نمی‌کند که اعمال‌کننده این اجبار، یک فرد غریبه باشد یا مردی که شوهر قانونی و شرعی آن زن است.



دیده‌بان زنان، شنبه ۲۴ مهر- شنبه ۱ آبان
خبرهای خوب و بد برای زنان در هفته‌ای که گذشت

مریم حسین‌خواه: هفته گذشته با وجود خبرهای بدی همچون صدور حکم یک سال حبس برای محبوبه خوانساری، ادامه بی‌خبری از وضعیت اعتصاب غذا نسرین ستوده و عدم تغییر مواد مربوط به ازدواج موقت در لایحه حمایت از خانواده، خبرهای نسبتا خوبی همچون آزادی دو تن از مادران عزادار و حذف ماده ۲۴ لایحه حمایت از خانواده نیز برای زنان و فعالان حقوق زنان داشت.



راوی، زن است

لی‌لی اکبری: از هزاره‌های قبل روایات باستان توسط مردان و زنان گوسان، چامه گو و چکامه‌خوان با ساز و آواز اجرا می‌شده است. نقالان مرد، قصه‌ها را با حنجره توانمند و با پاکوبیدن‌ها و دست‌‌زدن‌ها، معرکه گرفتن‌ها، چم و خم‌ها، عصا به دست گرفتن و کمان‌کشیدن‌ها و کمندافکندن‌های خاص خود در میان مردم عادی کوچه بازار و جماعت قهوه خانه روایت می‌کردند.



گپی با شما و محبوبه عباسقلی‏‌زاده، کنش‏‌گر جنبش زنان ایران، درباره استفاده از واژه خاله‌‌زنک
خاله‌زنک؛ آره یا نه؟!

کیارش پارسا عالی‌پور: بابا داریم اختلاط می‏‌کنیم، یه‏‌کم دل‌مون باز بشه. اینا که دیگه خاله‏زنک‌بازی نیست، حاجی! این حرف‏ها برای شما هم آشنا هستند؟ به‏‌نظر شما، چرا این‏قدر این واژه، یعنی «خاله‏‌زنک» رایج شده؟ ریشه در کجا دارد؟ اصلاً یک چیز دیگر: به محض این‏که واژه‏ی خاله‏زنک را می‏شنوید، چه تصویری در ذهن‏‏تان می‏آید؟ خاله‏‏‌زنک برای شما، بار جنسیتی دارد؟ آن را ضد زن می‏‌دانید یا فقط واژه‏ای که همین‏جوری جا افتاده است؟



در حاشیه‌ی انتشار مقاله‌ی اخیر سوسن محمدخانی غیاثوند
دشمن دانا به از نادان دوست

فروغ.ن. تمیمی: انتشار مقاله‌ی اخیر سوسن محمدخانی غیاثوند با عنوان: «ضرورت های پنهان چندهمسری»، آخرین مطلب از سری مقالاتی است که او در آنها به موضوع «چندهمسری» پرداخته است. در سه مقاله‌ی اول او با نگرشی دوراندیشانه و واقع‌گرایانه به تحلیل منابع دینی و هم به‌طور خاص به بحث اسلامی چندهمسری می‌پردازد. محمدخانی در نوشته‌های خود واقعیات تاریخی و اجتماعی را درنظر گرفته و سعی در طرح و ارائه تصویری جامع از موضوع چندهمسری در دین اسلام دارد.



در حاشیه‌ی گزارش مرکز سنجش نابرابری جنسیتی در سطح جهان
زنان هلند و برابری اجتماعی

فروغ.ن.تمیمی: با دیدن خانمی هلندی که به دلخواه خود لباس پوشیده و سوار بر دوچرخه‌اش به تندی رکاب می‌زند، در همه‌ی حوزه‌های اجتماعی حضور دارد و از هر نوع آزادی برخوردار است، بدون شک این تصور به وجود می‌آید که او و همتایانش اگر نه صددرصد، بلکه در بیشتر موارد با مردان کشورشان برابرند.این تصور اما با دیدن ترکیب کابینه‌ی جدید و دست راستی هلند نقش بر آب می‌شود. در دولت جدید به رهبری مارک روته، تنها سه وزیر زن حضور دارند.



بررسی چندهمسری در اسلام به مناسبت قانون حمایت از خانواده - قسمت پنجم
ضرورت‌های پنهان چندهمسری

سوسن محمدخانی غیاثوند: اگر بخواهیم موضع‌گیری منصفانه‌ای در خصوص چندهمسری داشته باشیم باید هم معایب آن را ببینیم و هم محاسنش را. باید فکر کنیم به اینکه مخالفت و موافقت ما تا کجا به سود جامعه است. اگر بنا باشد فقط حرف‌های خودمان را بزنیم و گوش شنوایی برای شنیدن اظهارات دیگران نداشته باشیم مطمئناً هیچ‌گاه به نتیجه‌ی درستی نخواهیم رسید.



دیده‌بان زنان، شنبه ۱۷ مهر- جمعه ۲۳ مهر
بازداشت و احضار هشت زن در هفته‌ای که گذشت

مریم حسین‌خواه: دستگیری مادرانی که پیگیر بازداشت فرزندانشان هستند، احضار و محاکمه مادران و خواهران و همسران زندانیان سیاسی به خاطر اطلاع‌رسانی درباره وضعیت بستگان‌شان،بی‌خبری از وکیلی که در اعتصاب غذا است و ممنوع الملاقات شدن فعال دانشجوی زندانی یک سوی خبرهایی است که در هفته گذشته در حوزه زنان منتشر شده‌ است.سوی دیگر خبرها هم گزارش‌هایی است از تدریس «اصول رعایت حیا» در دانشگاه‌ها و برکناری روسای دانشگاه به خاطر قانون حجاب و بالا رفتن آمار بیکاری زنان.



گفت‌وگو با سوسن طهماسبی، فعال جنبش زنان
منصف باشیم

آسیه امینی:سوسن طهماسبی، فعال جنبش زنان و کنشگر کمپین یک میلیون امضا ماه نوامبر ۲۰۱۰جایزه «آلیسون دفرجیس» را از سازمان دیده‌بان حقوق بشر دریافت خواهد کرد.دیده‌بان حقوق بشر در بیانیه‌ای که به همین مناسبت منتشر کرده از او و پنج فعال پی‌گیر حقوق بشر به خاطر تلاش سخت و پی‌گیر برای ساختن دنیایی بدون خشونت و تبعیض تقدیر کرده است.



نقش‌هایی جدید برای کمدی درام «فتنه»
لطفا جوک نگویید

آسیه امینی: مادران عزادار با سازمان مجاهدین خلق ارتباط دارند و زهرا رهنورد هم به ایشان خط می‌داده است! این آخرین شاهکار خبری روز گذشته است که در برخی روزنامه‌های اصولگرایان منتشر شد. نویسنده‌ی خبر یا به عبارتی سازنده‌ی خبر، تلاش کرده است از حداکثر امکانات موجود برای زدن یک تیر به چندین هدف، استفاده کند. در این خبر بازداشت چهار زن از گروه مادران عزادار به ارتباط آنها با سازمان مجاهدین خلق نسبت داده شده است.



تحمل خشونت، پیشینه مشترک زنان محکوم به اعدام

مریم حسین‌خواه: از چرخه خشونتی که می‌چرخد و قربانی می‌گیرد زیاد شنیده‌ایم، داستان زنانی که زیر این چرخه خشونت له می‌شوند و آخرین ضربه این چرخه خشونت را پای چوبه دار تحمل می‌کنند، اما کمتر شنیده شده‌ است.صفحات حوادث روزنامه‌ها تیتر می‌زنند که «زن جنایتکار اعدام شد» و داستان مردانی را می‌نویسند که با میله آهنی و چاقو و سم کشته شده‌اند و جسد مثله شده‌شان در چهارگوشه شهر پیدا شده و نمی‌نویسند از چرخه خشونتی که بعد از کشته‌ شدن مرد هم ادامه دارد.



نگاهی به فعالیت‌های کمپین بین‌المللی روبان صورتی
اطلاع‌‌رسانی درباره سرطان سینه

سمیه دهبان: بهترین حفاظت، تشخیص زودهنگام است. این شعار کمپین روبان صورتی، انجمن خیریه‌ای ثبت شده در نیویورک است که به صورت بین‌المللی فعالیت می‌کند و هدف آن، ایجاد اجتماعی جهانی برای حمایت از بیماران مبتلا به سرطان سینه، نجات‌یافته‌های این بیماری و هم‌چنین خانواده‌های آنها در سراسر جهان است. تمرکز این نهاد بر افزایش آگاهی جامعه در مورد سرطان سینه و هم‌چنین جذب کمک مالی برای پژوهش در مورد این نوع بیماری است.



دیده‌بان زنان، شنبه ۱۰ مهر- جمعه ۱۶مهر
از اعتصاب غذای یک وکیل تا لایحه جدید برای حقوق زنان

مریم حسین‌خواه: در حالی‌که خبر اعتصاب غذای نسرین ستوده در صدر خبرهای هفته گذشته قرار داشت، سوسن طهماسبی دیگر فعال حقوق زنان در ایران برنده جایزه دیده‌بان حقوق بشر شد. هشدار مقامات دولتی نسبت به آغاز دور جدید طرح «عفاف و حجاب» و اعلام اینکه لایحه جدیدی در رابطه با حقوق مدنی زنان در دستور کار قوای سه‌گانه‌ی جمهوری اسلامی است نیز از جمله خبرهای نگران‌کننده حوزه زنان در هفته گذشته است.



مشاجره‌ی مخصوص

نازنین محمدنژاد: من از خودم جدا نیفتاده‌ام و از تو هم. و با این حال می‌دانم همین حالا سر نوشته‌ام بریده شده است. بوی متلاشی شدنش از جامعه بلند خواهد شد. و تنها اثری که به جا خواهد ماند، قطره‌های خونی ست که از لحظه بریده شدن سر، تا آینده روی زندگیم می‌چکد. قطره‌های خونی که هیچ وقت محو نخواهد شد. نتوانستم داستان قیچی شده‌ای بنویسم. نتوانستم در داستان، از داستان ننویسم. نتوانستم خودم را وارد نکنم. داستان بی‌حضور من چرند است.



چرا زنان مذهبی‌تر از مردان هستند؟

ونداد زمانی: آمار جمع‌آوری شده از سنجش نظرات ٣٥ هزار امریکایی توسط موسسه‌ی تحقیقاتی «پی. ایی. دبلیو» بر این حقیقت مستند مهر تأیید زده است که زن‌ها بیشتر از مردان، هم به خدا اعتقاد دارند و هم در زندگی شخصی بیشتر از جنس مخالف به دعا و نیایش توسل می‌جویند. زنان حتی در ابراز علاقه برای خدای شخصی‌ایی که منطبق با روحیات خودشان است نیز گوی سبقت را از مردان ربوده‌اند.