به خامدستی خطوط تنملیلی اکبریبرخلاف فضای سرد (چهرهها) مجموعه (به شاعر) که با فاصلهای ده ساله از آن خلق شده است، فضایی رمانتیک و زنانه دارد. تصاویر مجموعه، کلاری از عکس، نقاشی و متونی هستند که در کنار یکدیگر به آثار راه یافتهاند و وجهه تزئینی آنها در ارتباط با تماتیک زنانه مجموعه پررنگتر است. کاغذهای بریده شده رنگی و گلهای خشک در کنار عکسها و متون قرار گرفتهاند و با مواد رنگی، اکریلیک، مرکب، آبرنگ و پاستل رنگ شدهاند.
ایده ساخت آثار مجموعه (به شاعر) با یافتن اوراق رنگورو رفته نامهها و انشاهای دبیرستانی دختر جوانی شکل میگیرد که سادگی نگارش و شعف یادگیری و سوادآموزی این نوشتهها، امیرابراهیمی را مجذوب زندگی کوچک و متواضعانه نویسنده آنها کرد. او از ورای این سطور روح کودکانه سرزنده و کنجکاوی را حس میکرد که میخواست با جهان بیرون از خود ارتباط بگیرد. پس از آن دفترچه کهنه و قطری مملو از نامههای عاشقانه یادداشتهای خصوصی یک زن ناشناس، با خط خوش شکسته قاجاری و نثری پراحساس به دست او میرسد. زن گاه به نقل مشاهدات عینی و روزانه و گاه به توصیف موقعیت و احساسات زنانه و بیان اعتراف گونه عشق پرشور و جانگداز خود پرداخته بود. (عکس ششم)
یافتن این دست نوشتههای قدیمی، امیرابراهیمی را به دورانی پرتاب میکند که متعلق به او نبود بلکه متعلق به مادر او و زنهای قبل از او و زندگیهای ساده زنان چند نسل قبل بود که دود شده بودند! وقتی او اولین کلاژهای این مجموعه را در سال ۱۳۷۸ آغاز میکند، مسحور جادوی (دستخطهای ناشناس و روح سرگردان نویسندگان آنها بود. خطوطی که یادگار زندگیهای تکراری بیشمار و در عین حال یکهای بودند که غبار میشوند و از ظرف زمان و مکان بیرون میجهیدند.
لمس فناپذیری زندگیهای معمولی و بازگشت به آنها در گذشته و پرداختن به حسهای فراموش شده، روح نوستالژیک آثار این مجموعه را میسازند. در دستخطها وعکسهای قدیمی زنان، برشهای رنگی و ویژگیهای تزئینی تصاویر، مفاهیم تنهایی، عشق یگانگی و فناپذیری و زودگذر این روزها به شکلی شاعرانه، خیام گونه تصویر میشوند. (عکس هفتم) در سنتهای نقاشی ایرانی اول متن شعر حاضر بوده است و بعد برای متنها، تصویر نگاری میشده است ولی در این مجموعه، ابتدا تصاویر شکل گرفتهاند و بعد از آن با درنظر گرفتن فضای کلی نقاشیها، شعر و متن یافته شدهاند. به جای مصورسازی متن، برای تصویر متنهایی جستوجو شده است.
تصاویر مجموعه از عکسهای قدیمی آلبومهای خانوادگی که فضای تاریخی و روزمره حدود یک تا نیم قرن پیش را نشان میدادند، شکل گرفتهاند. اولین عکس مجوعه تصویر تمام قد مادر ثمیلا امیرابراهیمی در دو سالگی بود و به تدریج تمام تصاویر و بخش مهمی از متون در ارتباط با کار و هستی زنان شکل میگیرند. خط و ادبیات به صورت دست نوشتههای قدیمی و گاه شعرهای شاعرانی چون فروغ فرخزاد، احمد شاملو، بیژن جلالی و برخی شاعران آلمانی بر تصاویر قرار میگیرند. از آن جا که بیشتر تصاویر قبل از یافتن متن و گاه همزمان با آن شکل نهایی خود را پیدا کردهاند. در برخی موارد برای القای مفهومی، از شعرهای مختلف یک شاعر یا شعرهای شاعران مختلف در یک کار استفاده شده است. به این ترتیب در متنگذاری هم از تکنیک کلاژ استفاده شده است. (عکس هشتم)
متنها و اشکال وعناصر تزئینی در رابطه با روح کلی و نوستالژیک آثار، شکل گرفتهاند. برش سایهها و اندامهای سیاه و سفید در داخل تصاویر، برش آزاد فرمها، سطوح و قطعات تزئینی از کاغذهای رنگشده و ترکیب نقاشیها و حکاکیها باتکههای کاغذ دست ساز چینی و گلهای خشک، زمینه آثار را شکل دادهاند. (عکس نهم) تماتیک و درونمایه اصلی آثار مجموعه کلنجار دوییتهایی مانند نور و تاریکی، روز وشب، حضور و غیبت، اشیا و سایهها و زندگی و مرگ است. اگر نخستین تصاویر مجموعه بیشتر در ستایش زندگیهای کوچک است، با پیش رفتن تصاویر، مرگ حضور سنگین و آشکارتری بر سر زندگی و شاعران یاد شده در مجموعه میاندازند و به قول احمدشاملو: «و دیری نخواهد گذشت که چشمانداز خاطرهای خواهد شد.» (عکس دهم) آخرین نمایشگاه امیرابراهیمی در زمستان گذشته در گالری گلستان برگزار شد که اغلب آثار آبرنگی گذشته او و برخی آثار مروری را شامل میشدند. یکی از آثار آبرنگی مجموعه که درسال گذشته و باتوجه به فضای پرالتهاب سیاسی و اجتماعی کشور کشیده شده است، درختی محصور در سلول زندانی است که شاخههای عریانش کمکم جوانه میزند و بر دیوارهای زندان فشار میآورد تا رفته رفته آن را فرو بریزد. (عکس یازدهم) ثمیلا امیرابراهیمی درباره بیان هنری آثارش میگوید: «مهم این نیست که چه چیزهای را تجربه کردهایم، مهم این است که چه طور آنها را با دیگران مشترک میکنیم.» مطالب پیشین: • جادوی همزاد مسطح من
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
|
نظرهای خوانندگان
دوست داشتمش
-- ج.ک ، May 24, 2010