خانه > زنان > گزارش > «پلهپله تا دموکراسی» | |||
«پلهپله تا دموکراسی»لیدا حسینینژادlida@radiozamaneh.comروز شنبه هفتم مارس، از سوی «کانون دانشجویان ایرانی در هلند» برنامهای به مناسبت گرامیداشت روز زن و همبستگی با مبارزات زنان، در شهر «دِلفت» هلند، برگزار شد. این برنامه شامل سخنرانی، معرفی کتاب و نمایش آثار هنری زنان بود.
مژده ارسی فعال سیاسی؛ نیلوفر بیضایی نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر و آسیه امینی روزنامهنگار و فعال جنبش زنان سخنرانان این برنامه بودند. ابتدا مژده ارسی به بررسی ویژگیهای جنبش زنان پرداخت و در خصوص دو گرایش عمدهای که در جنبش زنان بر سر مسالهی قدرت وجود دارد - گرایش برابریطلب و گرایش تفاوتطلب - توضیحاتی داد. او به تفاوتهای این دو گرایش و انتقادهایی که هریک بر دیگری دارد، اشاره کرد. خانم ارسی در ادامه، به بحث در خصوص تفاوت قدرت با خشونت و نگرشی که قدرت را به معنای توانمندی میداند، اشاره داشت. او سپس به بازتاب مسالهی قدرت در جنبش زنان پرداخت: «روش برخورد به مسالهی رهایی زن، گرهگاهی است که انشقاق سه چشمانداز اصلی را در این زمینه نمایان میکند؛ فمینیسم برابریطلب یا فمینیسم قدرت که رهایی زن را از طریق تغییرات کمّی در چهارچوب سیستم موجود میبیند و فمینیسم تفاوتطلب که رهایی زن را در نفی هرگونه قدرت و ایجاد آلترناتیو زنانه میبیند. جنبش زنانی که من آن را جنبشی با ویژگی سوسیالیستی و آیندهنگر میدانم و جنبشی است دارای ویژگی خاص و اهداف مشخص. این جنبش بر نفی قدرت و رهایی از هرگونه سیستم اعمال قدرت تاکید دارد. ولی در عین حال تاکید میکند که بدون ایجاد آلترناتیوی در برابر قدرت، قادر به محو و مضمحلکردن قدرت - خشونت نیست.
مبنای چنین موضعی بر پایهی دیدن دیالکتیک محو طبقات و دولت است. این دیدگاه اضمحلال هرگونه سلسله مراتب قدرت، از جمله اعمال قدرت بر پایهی جنسیت را در یک دورهی تاریخی و با برنامهی آگاهانه میبیند. برای محو مناسبات این قدرت، باید شرایط تاریخی و اجتماعیای فراهم بیاید که نیاز به اعمال قدرت نباشد و یا این که همگان این امکان را داشته باشند برای این که اعمال قدرت کنند، برای این که شرایط برابر داشته باشند. نه این که نخبگانی جدا شوند، بروند و برای بقیه تصمیم بگیرند. قدرتتوانمندی و اقتدار انسانی ضد قدرت - خشونت و بدیلی است علیه آن.» سپس نیلوفر بیضایی به سخنرانی و بحث در خصوص آغاز شکلگیری جنبش زنان در ایران و نقش زنان در تحولات ماههای اخیر پرداخت. نیلوفر بیضایی اشاراتی به جنبشهای آزادیخواهانه در زمان انقلاب مشروطه و حضور اجتماعی و سیاسی زنان در آن جنبش داشت. او ضمن اشاره به تلاشهای زنان قبل از انقلاب مشروطه، به دوران پس از مشروطه پرداخت و از تلاشهای زنان برای احقاق حقوق خود، امکان تحصیل، امکان حضور در اجتماع، حضور در صحنههای هنر و از اولین نشریات و روزنامههای زنان گفت. نیلوفر بیضایی سپس به بحث در مورد شکلگیری جنبش زنان در دوران حکومت جمهوری اسلامی پرداخت که علیرغم فشارها، از پیشروترین جنبشهای این دوران بوده است و در ادامه به نقش زنان در جنبش آزادیخواهی اخیر تاکید داشت: «حکومت اسلامی شاید حکومتی است که به طور ناخواسته کمک کرد به این که یکی از بزرگترین تحولاتی که جامعهی ایران سالها به دنبال آن بود و برای نزدیک شدن به ایرانی دمکراتیک باید رخ میداد، ایجاد شود.
این دستآورد ایستادگی، دستآورد مقاومت و در عین حال دستآورد آنچیزی است که در حافظهی تاریخی ایرانیان ثبت شده، هرچند شاید تکتک ایرانیان به آن آگاه نباشند و آن میراثی است که در انقلاب مشروطهی ایران بنیانگذاری شد؛ طرح خواستهها و در حقیقت برای اولین بار طرح فکری بود که آزادی را میطلبید. آزادی بدون فکر برابری حقوقی غیرممکن است. استبداد تنها زمانی میتواند حاکم بماند که امکان آزادبودن و امکان بیان آزادنه وجود نداشته باشد.» آسیه امینی که یکی دیگر از سخنرانان این برنامه بود، بنا به دلایلی نتوانسته بود در این جلسه شرکت داشته باشد و در تماسی تلفنی، پیام خود را به جمع رساند. آسیه امینی در سخنان خود، از نقش زنان و جنبش زنان در ماههای اخیر گفت. او بر هدف حکومت ایران بر مأیوس و ناامید کردن مردم تاکید داشت و بر این عقیده بود که جنبشهای مدنی نقش مهمی در ایجاد امید در دل جامعه میتوانند داشته باشند: «من فکر میکنم، یکی از مهمترین ویژگیهای همهی جنبشهای اجتماعی در طول حداقل ۱۰ سالهی اخیر که تجربهی فردی من در ایران بوده است، برگرداندن امید از طریق مبارزههای گروهی هرچند کوچک و هرچند کوتاه زمان بوده است. مبارزههایی که شکل خشونتآمیز نداشته، مبارزههایی که پایاش روی زمین بوده و دورنمای «سنگ بزرگ علامت نزدن» نبوده است. بلکه اعتقاد بر این بوده که هیچ دمکراسیای بنا نیست از آسمان بر ما نازل شود. ما گام به گام و پله به پله با هم جلو آمدیم.» آسیه امینی در ادامه به دستآوردهای جنبش زنان در سالهای اخیر و نقش و حضور جنبش زنان در جنبش اخیر مردم ایران پرداخت: «آنچه ما دستکم در حوزهی جنبش زنان به دست آوردهایم، اتفاقاً شاید مهمترین دستآوردی بوده که در تمام صد سال اخیر –از مشروطه تا امروز- به دست آمده است. بسیاری از دوستان من، بسیاری از کسانی که شاید من شاگرد آنها هستم، در این روزها اشاره کردهاند به این که جنبش زنان الگوی غیرمستقیم و شاید هم مستقیم جنبش مردمی ایران، جنبش سبز ایران، جنبش اعتراضی ایران (هرچه که میخواهیم اسماش را بگذاریم) و فعالیتهای اجتماعی و جنبشهای مدنی در ایران بوده است. زنان از نخستین گروههایی بودند که در ایران برای مبارزه با خشونت بلند شدند؛ زنان از اولین گروههای اجتماعی بودند که تصمیم به فعالیت اجتماعی در چهارچوب قانونی و حقوقی با حاکمیت، گرفتند. زنان از نخستین گروههایی بودند که تلاش کردند با وجود اختلاف نظرها، با وجود تفاوتهای ایدئولوژیک، با وجود تفاوت نظرها و حتی باورهای سیاسیای که ممکن بود از زمین تا آسمان با هم متفاوت باشد، به خاطر یک هدف مشترک کنار هم بمانند و کار کنند. من فکر میکنم، این نخستین و مهمترین گام برای رفتن به سمت دمکراسی برای ما بوده است.» در بخش دیگر این برنامه، بانو کیانی هفتلنگ به معرفی کتاب خود «هنوزم دقیقاً یادمه» پرداخت و همچنین سه لوح تقدیر به سه زن فعال در زمینه های سیاسی، فرهنگی و هنری اعطا شد. مژده ارسی، نیلوفر بیضایی و بانو کیانی هفت لنگ برنده این لوحها بودند.
در ادامه، انیمیشن کوتاهی با عنوان «Golden Shining Star» از مارال کارایی به نمایش درآمد. در این مراسم، تعدادی از آثار طراحی و نقاشی هنرمندان زن، از جمله طوبی رضایی نیز به نمایش گذاشته شده بود و همچنین یک تابلوی نقاشی، با همکاری علاقهمندان و شرکت کنندگان در برنامه، به مناسبت روز زن، بر روی بوم پیاده شد.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
|