خانه > زنان > گفتوگو > «رفع تبعیض از زنان، به نفع زن و مرد ایرانی است» | |||
«رفع تبعیض از زنان، به نفع زن و مرد ایرانی است»مریم محمدیmmohammadi@radiozamaneh.comزنان ایرانی یکی از مطرحترین جنبشهای زنان را در سطح جهان ارائه کردهاند. گذشته از شیرین عبادی که به عنوان اولین زن از منطقهی خاورمیانه، اولین زن مسلمان و اولین ایرانی، جایزهی صلح نوبل را بهدست آورد، زنان ایرانی در نقشهای گوناگون فعالان جامعهی مدنی، از حامیان حقوق بشر، حقوق زنان، حقوق کودکان و همهی عرصههای موجود در حیطهی حقوق بشر، توانستهاند جوایزی را در سطح جهان بهدست بیاورند.
از آغاز جنبش انتخاباتی در ایران تا کنون نیز فعالان زن هزینههای بسیاری پرداختهاند و بسیاری از آنان اکنون در زندانها بهسر میبرند. در هفتهی جاری، نامهای از سوی جمعی از فعالان جنبش زنان، خطاب به آقایان موسوی و کروبی منتشر شد که در آن به این دو توجه داده شده بود که در پیگیری مطالبات مردم ایران، مطالبات خاص زنان فراموش نشود. به بهانهی این نامه با خانم شهلا لاهیجی، فعال حقوق زنان و اولین ناشر زن در ایران، گفتوگو کردهام. از خانم لاهیجی میپرسم که آیا واقعا این نگرانی وجود دارد که رهبران جنبش سبز در بارهی مطالبات زنان کوتاه بیایند؟ به نظر من، بحث در این باره آنقدر مفصل است که مساله کوتاه آمدن یا نیامدن نیست. مسالهی این است که امکان ندارد شما بتوانید در جامعهای دمکراسی را آنگونه که دارید ادعا میکنید پیاده کنید، بدون این که در آن جامعه، مسائل حقوق زنان جا افتاده باشد.
مسالهی ما این نیست که زنان جنبش سبز یا قرمز بنویسند، مسالهی ما این است که تحقق دمکراسی در تمام جوامع بشری، در شرایطی قابل تحقق است که تبعیضها رفع شده باشد و جامعه بری از تبعیض، به خصوص تبعیض جنسیتی باشد. تا چنین شرایطی تحقق پیدا نکند، هیچکس نمیتواند مدعی شود که دارد جامعه را به سمت دمکراسی پیش میبرد. به همین دلیل لازم است که نهادها، صنفها، گروهها و انجمنها حق آزادی حضور و فعالیت را داشته باشند. بنابراین مشکل ما این است که اندیشه و تفکر باید به آن سو برود. اگر جنبش سبز را چهارچوبی از اندیشه و تفکری که الان وجود دارد و پایههای مهم آن هم زنان بوده و هستند را درنظر بگیریم، چه حرکات مشخصی در رابطه با زنان، با این چهارچوب فکری و اندیشگی معنا دارد؟ به نظر من، اصلا به قصه اینگونه نباید نگاه کرد. شما در فضایی میتوانید حرف بزنید که آزادی بیان داشته باشید. آن وقت میتوانید مشکلاتتان را بگویید. شما در فضایی میتوانید حرکت کنید که اجازهی تجمع مطابق قانون اساسی داشته باشید. به نظر من، وظیفهی بالاترین مقامهای هر کشوری حفاظت از دستکم قوانینی است که خودشان تصویب کردهاند. به همین دلیل، تا این موارد تحقق پیدا نکند و هر روز انگ بزنند که من با رادیو زمانه صحبت کردهام، پس خائنم؛ آن یکی با صدای امریکا گفتوگو کرده، پس خائن است؛ آن دیگری حتما جاسوس است و … یعنی با منتقدین اینطور برخورد شود، به جایی نمیرسد. وقتی از دمکراسی میگوییم، دمکراسی که تنها برای زنان نیست. دمکراسی برای کل جامعه است و اتفاقا منافع برخورداری زنان از حقوق مساوی شامل حال همهی جامعه میشود. خانم لاهیجی، پس شما ارسال چنین نامهای را تحت عنوان جمعی از فعالین جنبش زنان به موسوی و کروبی، ضروری نمیدانید؟ اینطور نیست؛ من همه چیز را بر همه کس ضروری میدانم. منتها مسالهی من این است که شرط بیع کردن سر چیزهای بدیهی، فقط تکرار بدیهیات است. اما اصلا اشکال ندارد؛ ما عادت داریم همه چیز را مرتب تکرار کنیم. شاید این هم یک روش باشد و به هیچوجه عیبی ندارد. اما اصلا یعنی چه؟! مگر کسی میتواند مدعی اصلاحات و مدعی دمکراسی و مدعی جنبش به سوی جلو باشد و مسالهی زنان را درنظر نگیرد. یعنی اصلا مگر چنین چیزی ممکن است؟ در این صورت تمام آن ادعاها زیر سؤال میرود. آیا این نامهها میتوانند یک تذکر و یادآوری باشند؟ بله؛ و من اصلا با این تذکر دادن مخالفتی ندارم. اما منظورم این است که این مسالهی آنقدر بدیهی است که جدا از این که گویا زنان فعالترین بخش این حرکتها هستند، فقط باید یادآوری کرد که این در حقیقت حقوق مردان هم هست. به هیچ وجه من این را حقوق زنان به تنهایی نمیدانم. رفع تبعیض از زنان، تحولی است به نفع زن و مرد ایرانی. یادمان باشد که چرخهی شوم و بستهی تربیت به دست زنان است و تا زنان از حقوق برابر انسانی برخوردار نباشند، چنین چیزی را نمیتوانند به فرزندانشان القا کنند.
نظرات بیان شده در این نوشته الزاماً نظرات سایت زمانه نیست.
|
لینکدونی
آخرین مطالب
|