رادیو زمانه > خارج از سیاست > زنان > شادی صدر؛ برندهی «لالهی حقوق بشر هلند» | ||
شادی صدر؛ برندهی «لالهی حقوق بشر هلند»رضا جمالیدوشنبه، نهم نوامبر، مراسم اهدای جایزهی «لالهی حقوق بشر هلند» به شادی صدر، وکیل و فعال حقوق بشر و حقوق زنان در ایران، در پارلمان هلند برگزار شد. این جایزه از میان ۱۱۶ نفری که از ۶۳ کشور جهان نامزد دریافت آن شده بودند، به شادی صدر تعلق گرفته بود.
این برنامه حدود دو ساعت طول کشید. استقبال خوبی هم از آن شده بود. از آنجا که نام جایزه هم «لالهی حقوق بشر هلند» است، برنامه به طور سمبلیک با رقص دو تا لاله شروع شد.
پس از آن از برندهی سال گذشتهی این جایزه، خانم ژوستین ماسیکا، فعال زنان در کنگو، یاد شد. سپس آقای ماکسیم فرهاخن، وزیر امور خارجهی هلند، طی سخنرانیای با اشاره به همزمانی این روز با بیستمین سالگرد فرو ریختن دیوار برلین، گفت که تاکید سازماندهندگان این جایزه بر دفاع از حقوق انسانی در همهی جای دنیا است. آقای فرهاخن از سوی دولت هلند قولهایی در زمینهی حمایت از حقوق بشر در همه جای دنیا و از جمله ایران، داد. وی همچنین گفت که دولت هلند در این راه از پروژههای مختلف حمایت میکند و حتی از سفارتخانههای خود در کشورهای مختلف خواسته است درهایشان را بر روی فعالان حقوق بشر باز بگذارند و هر کمکی که میتوانند به این فعالان بکنند. پس از این سخنرانی جایزه به شادی صدر تقدیم شد.
دلایل دولت هلند در انتخاب شادی صدر برای دریافت این جایزه چه بوده است؟ تلاش شادی صدر طی این سالها برای دفاع از حقوق بشر، به ویژه در دفاع از حقوق زنان و مبارزه با سنگسار و همچنین تلاش چند ماه اخیر او در حمایت از اعتراضات مردم ایران، برای دولت هلند بسیار مهم بود. این که خانم صدر با وجود تمام محدودیتهایی که در ایران اعمال میشود، از تلاش بازنایستاده است و به بسیاری از زنان و مردان در ایران کمک کرده است، نیز ملاک انتخاب او بود. شادی صدر در سخنان خود هنگام دریافت جایزه به چه موضوعاتی اشاره کرد؟ شادی صدر هنگام دریافت جایزه از این که مسائل حقوق بشر برای هلند و اروپا تا این حد اهمیت دارد، ابراز خوشحالی کرد. از قولهایی که آقای فرهاخن در سخنرانی خود در زمینهی دفاع از حقوق بشر داد نیز اظهار خشنودی کرد. در عین حال، تاسف خود را از این که رسانهها و دولتها دارند ایران را کم کم فراموش میکنند، بیان کرد. وی به این مساله اشاره کرد که در حالی که مردم در ایران همچنان در حال مبارزه هستند، دولتها با ایران و با محمود احمدینژاد به عنوان رییس جمهور، بر سر میز مذاکره مینشینند. اما اکثریت مردم ایران او را به عنوان رییس جمهور خود نمیپذیرند و حقوق بشر در دولت او زیرپا گذاشته میشود.
خانم صدر از این که در نهایت، سیاستهای اقتصادی و روابط اقتصادی فیمابین محور قرار خواهد گرفت و نه مسائل حقوق بشر، ابراز تاسف کرد و گفت که امیدوار است در مذاکرات با ایران، پا به پای مسائل هستهای، مسائل حقوق بشر نیز مورد توجه قرار بگیرد. مسالهی دیگری که وی خیلی روی آن تاکید داشت، نقش چشمگیر زنان در اعتراضات اخیر بود و این که در بسیاری موارد زنان عملا رهبری جنبش را در دست داشتهاند و علت آن هم به فشارهایی برمیگردد که زنان طی این ۳۰ سال تحمل کردهاند. فشارهایی که از سوی حکومت، جامعه و حتی در خانواده بر روی زنان وارد شده، باعث خشم و نارضایتی شدید آنان شده و عامل پیشرو بودن آنها در این جنبش، نسبت به مردان است.
به غیر از آقای فرهاخن، وزیر امور خارجهی هلند، دیگر مقامات و شخصیتهای سیاسی و یا مدنی ایرانی و یا غیر ایرانی، در این مراسم حضور داشتند؟ مراسم در سالن زیبای ساختمان ریدرزال (Ridderzaal) که در محوطهی پارلمان هلند قرار دارد، برگزار شد. این سالن از مدعوین به برنامه پر بود. هیأت ژوری اهدای جایزه، فعالان حقوق بشر، نمایندگان سازمان دیدهبان حقوق بشر، خانم فرح کریمی و همچنین آقای فرهاخن از حاضرین در برنامه بودند. اهدای چنین جایزهای به یک زن ایرانی مدافع حقوق بشر، چقدر میتواند در وضعیت حقوق بشر و فعالیت در این جهت مؤثر باشد؟ اهمیت این جایزه در توجهی است که از این طریق به مسائل حقوق بشر جلب میشود. به ویژه وقتی شادی صدر از ایران برندهی این جایزه شده، میتواند دوباره نگاهها و توجهها را به ایران و اتفاقاتی که آنجا افتاده است برگرداند. این جایزه همچنین کمکی است برای کسانی که در راه حقوق بشر در ایران فعالیت میکنند. به جز جایزهای که شخصا به خود خانم صدر تعلق گرفت، ۱۰۰ هزار یورو نیز به او برای انجام یک پروژهی حقوق بشری اهدا شد. در کنار این، مسلما نگاه جهانی را نیز به خود جلب میکند و موجب توجه بیشتر به مسائل حقوق بشری در ایران میشود. در همین زمینه: • شادی صدر جایزه «لاله حقوقبشر» را دریافت کرد |