گزارش


بررسی وضعیت اقلیت‌های دینی غیر مذکور در قانون اساسی
اقلیت‌ها در قانون اساسی

میزان رعایت حقوق اقلیت‌های دینی از مهم‌‌ترین شاخص‌های سنجش رعایت حقوق بشر در جوامع است. در ایران اقلیت‌های دینی کم و بیش مشکلاتی دارند اما مشکل اقلیت‌های ذکرنشده در قانون اساسی به وضوح بیش‌ از دیگران است. بارزترین مثال برای این افراد شهروندان بهایی هستند. در بررسی این مسأله با هیوا خدری حقوق‌دان ایرانی مقیم فرانسه، و دیان علایی نماینده جامعه بهائیان ایران در سازمان ملل متحد گفت‌وگویی داشتم.



وزیر زن و حقوق زنان

تلاش برای استیفای حقوق زنان و مبارزه با تبعیض جنسیتی از عمده دغدغه‌های فعالان حقوق بشر در ایران است. انتصاب اولین وزیر زن در جمهوری اسلامی ایران، از سوی محمود احمدی‌نژاد، موجی از تبلیغات رسانه‌های وابسته به دولت را در راستای اهمیت دولت دهم به نقش و حضور زنان در عرصه‌های سیاسی - اجتماعی برانگیخت. در همین رابطه گفت و گویی کرده‌ام با سوده راد، فعال حقوق زنان. در ادامه نظری اجمالی خواهم انداخت به سخنان محمود احمدی‌نژاد در توضیح انتصاب وزیر زن در کابینه‌اش و هم‌چنین نظرات حسن رحیم‌پور ازغدی، تئوری‌پرداز جریان مذکور.



گزارشی از گردهمایی مدیران سازمان بازرسی کل کشور پیرامون کیفیت نظارت بر حسن انتخابات
تلاش سازمان بازرسی برای نظارت بر انتخابات

غیر از محمود احمدی‌نژاد که طرف‌داران او در وزارت کشور و شورای نگهبان به عنوان دستگاه مجری و ناظر در انتخابات به ایفای نقش می‌پردازند، سایر کاندیداهای موجود در صحنه‌ی رقابت از سلامت انتخابات به ویژه در امر شمارش و اعلام نتایج ابراز نگرانی کرده‌اند. مهدی کروبی و میرحسین موسوی، با تشکیل کمیته‌ی صیانت از آراء، نگرانی خود را نشان داده‌اند. نگرانی از سلامت انتخابات اختصاص به کاندیداهای اصلاح‌طلب ندارد. سازمان بارسی کل کشور هم که زیر نظر قوه‌ی قضاییه می‌باشد، برای اولین بار با جدیت قدم در عرصه‌ی نظارت و بازرسی انتخابات گذاشته است.



گزارشی از سفر میرحسین موسوی به زنجان
«شبانه همه‌ی سازمان‌های برنامه‌ریز را منحل کردند»

مهندس میرحسین موسوی، یکی از دو کاندیدای اصلاح‏طلبان در انتخابات دهمین دوره‏ی ریاست جمهوری، در ادامه سفرهای انتخاباتی خود، به شهر زنجان سفر کرد. وی در انتقاد از سیاست خارجی تشنج‏زای دولت اظهار داشت: «آیا درست است، بی‏جهت و فقط به دلیل مصرف سیاسی داخلی، به جایی برویم که همه‏ی کارشناسان ما می‏گویند سودی ندارد. درست است که برویم و در آن‏جا، آن وضعیتی که در سوییس پیش آمد، پیش بیاید؟ این به نفع ما است؟ این فقط اهانت به دولت نیست، اهانت به ملت ماست. گذرنامه‏های ما بی‏اعتبار شده، اعتبار ایرانیان در جهان پایین آمده، اعتبار تجار ما پایین آمده است.»



گزارشی از سخنرانی دکتر سروش در پاریس
«وحی چه بود، گفتن از حس نهان»

«حسّ نهان»، عنوان سخنرانی دکتر عبدالکریم سروش در روز پنجشنبه، ۳۰ آوریل بود که به دعوت جمعی از علاقمندان روشنفکری دینی در پاریس برگزار شد. در این جلسه ابتدا دکتر سروش به ماجرای مقاله خود تحت عنوان «قرآن، کلام محمد» و پیامد‌های آن اشاره کرد و گفت: «من از آن میان فقط به یکی از مراجع یعنی آیت الله سبحانی طی دو نامه مبسوط پاسخ گفتم. آقای سبحانی بعد از پاسخ دوم من پا در کشید و به ادامه بحث نپرداخت. آن هم به این دلیل یا به این دستاویز که فلانی در نوشته‌های خود عقده گشایی می‌کند و پا را از حریم معرفت و بحث و استدلال بیرون می‌گذارد.»



انقلاب ایران چگونه اتفاق افتاد؟

به مناسبت سی‌امین سالگرد پیروزی انقلاب بهمن ۵۷ مراسم سخنرانی و گفت ‌و‌ شنودی از سوی مجامع اسلامی ایرانیان روز شنبه، دهم اسفند در سالن آژیکا در پاریس یازدهم برپا شد. در این مراسم ابتدا دکتر جمشید اسدی، استاد اقتصاد بین‌الملل در پاریس و عضو اتحاد جمهوری‌خواهان ایران در خصوص چرایی انقلاب ۵۷ سخن گفت. در ادامه، دکتر مهران مصطفوی، فعال سیاسی و استاد دانشگاه در پاریس به بررسی انقلاب ۵۷ پرداخت. و پرویز نویدی، عضو فداییان خلق سومین سخنران این جلسه بود که پیرامون چرایی و اهداف انقلاب ۵۷ سخنرانی کرد.



سی سال ایدئولوژی

به دعوت انجمن «‌گفت‌ و گو و دموکراسی» در پاریس و به مناسبت سی‌امین سالگرد پیروزی انقلاب بهمن ۵۷، مراسم سخنرانی و پرسش و پاسخی روز شنبه، هفتم مارس برپا شد. در این مراسم ابتدا احمد سلامتیان، نماینده‌ی پیشین مجلس به تحلیل ساخت قدرت و مناسبات آن در نظام برآمده از انقلاب ۵۷ پرداخت. در ادامه دکتر فریدون خاوند، استاد دانشگاه در پاریس و اقتصاددان به بررسی کارنامه‌ی اقتصادی ۳۰ ساله‌ی نظام جمهوری اسلامی پرداخت. آخرین سخنران این مراسم دکتر سعید پیوندی، استاد جامعه‌شناسی دانشگاه پاریس ۸ بود که درباره‌ی نظام آموزشی محصول ایدئولوژی انقلاب اسلامی سخن گفت.