رادیو زمانه

تاریخ انتشار مطلب: ۳ فروردین ۱۳۸۸

«توافق اولیه در قیمت گاز خط لوله صلح»

حجت‌الله غنیمی‌فرد نماینده ویژه وزیر نفت در مذاکرات خط لوله صلح می‌گوید که کمیته همکاری اقتصادی پاکستان، فرمول قیمت گاز صادراتی ایران را پذیرفته است.

به گزارش خبرگزاری فارس، آقای غنیمی‌فرد افزود که دولت پاکستان تا ۱۵ روز دیگر نظر نهایی خود در خصوص قیمت توافق شده را اعلام خواهد کرد.

پیش‌تر قرار بود طرف پاکستانی تا ۲۸ ژانویه ۲۰۰۹ در این‌باره اعلام نظر کند.

کمیته همکاری اقتصادی پاکستان (ECC) در حالی فرمول تفاهم شده در آخرین مذاکرات صادرات گاز به پاکستان از طریق خط لوله صلح را پذیرفته است که سیف‌الله جشن‌ساز مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ۲۲ بهمن سال گذشته از نهایی شدن قرارداد خط لوله صلح بدون حضور هند خبر داده بود.

غلامحسین نوذری وزیر نفت ایران نیز نهم دی‌ماه سال گذشته گفته بود که اگر هند حاضر به امضای قرارداد خط لوله صلح نباشد، این قرارداد تنها میان ایران و پاکستان امضاء می‌شود.

مذاکرات قرارداد صادرات گاز ایران موسوم به «خط لوله صلح» سال‌هاست که بین سه کشور ایران، هند و پاکستان در جریان است.

قرار بود سهم گاز صادراتی به پاکستان و هند در فاز اول این پروژه، روزانه معادل ۳۰ میلیون متر مکعب باشد.

سیف‌الله جشن‌ساز مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ۲۲ بهمن سال گذشته از نهایی شدن قرارداد خط لوله صلح بدون حضور هند خبر داده بود

تاکنون اعلام نشده است که با حذف هند از این قرارداد، حجم گاز صادراتی ایران به چه میزان کاهش خواهد یافت.

هند و پاکستان بر سر حق تزانزیتی که اسلام‌آباد از گاز صادراتی ایران مطالبه می‌کند، اختلاف دارند و همین اختلاف باعث شده است که مذاکرات خط لوله صلح تاکنون به نتیجه نرسد.

مقام‌های هندی همچنین اعلام کرده‌اند که با قیمت گاز وارداتی ایران موافق نیستند.

مذاکرات خط لوله صلح میان ایران و پاکستان در ماه‌های اخیر بدون حضور مقام‌های هندی برگزار شده است.

گفت‌وگوها در مورد پروژه خط لوله ۲۶۰۰ کیلومتری ایران- پاکستان- هند از سال ۱۹۹۴ آغاز شد، ولی همواره به‌خاطر تنش‌های موجود سیاسی میان هند و پاکستان و اختلاف نظر در مورد قیمت‌ها با مانع روبه‌رو بوده است.

هندوستان از سوی ایالات متحده تحت فشار است تا از تجارت با ایران چشم‌پوشی کند، ولی دهلی‌نو برای پوشش دادن به نیازهای انرژی خود نیازمند واردات از ایران نیز هست.

هند که ۷۰ درصد از انرژی مورد نیاز خود را از خارج وارد می‌کند، اوایل امسال در پاسخ به فشارهای واشینگتن، از آمریکا خواسته است تا در زمینه قراردادهای هند با ایران دخالت نکند.

دهلی نو همچنین می‌گوید که ایران حق بهره‌گیری از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای را دارد، ولی از تهران خواسته است تا با دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل متحد همکاری کند.

Share


در همین رابطه:
نهایی شدن قرارداد خط لوله صلح بدون هند