تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۸۶ • چاپ کنید    

یادداشت‌های خانم هله‌مان

«یادداشت‌های خانم هله‌مان» عنوان مجموعه داستانی است از شریفه بنی‌هاشمی و ۱۴ داستان کوتاه را شامل می‌شود. «دیگری» «دیدار» «فردا؟ کدام فردا؟» «پنجره‌ای در دوردست‌ها» «زنی در باد» «لنگه کفش» «سایه» «تابلوی ناتمام» «رهگذر» «صدای سکوت» «آن سوی خط ۱» «آن سوی خط ۲» «سه‌نقطه» و «یادداشت‌های خانم هله‌مان» عنوان داستان‌های این مجموعه هستند.


طرح جلد کتاب «یادداشت‌های خانم هله‌مان» اثر شریفه بنی‌هاشمی

این مجموعه داستان، به تازگی در ۱۲۴ صفحه توسط نشر باران در سوئد منتشر شده است و با داستان «دیگری» آغاز می‌شود:

«جمعه اول
یک سطل آب و پارچه‌ای برای گردگیری برمی‌دارم و به جان خانه می‌افتم. چه قدرخرده‌ریز داری. همه را باید با دقت جابه‌جا کنم که مبادا خراب شود یا بشکند. شمعدان‌های کوچک و بزرگ که روی تاقچه‌ی پنجره، روی میز وسط اتاق و یا کنار تلویزیون گذاشته شده، خرده‌سنگ‌هایی که انگار از کنار رودخانه یا از سفرهای متعدد با خود آورده‌ای و چند صدف، شاید از کنار دریایی. و من که از کنار دریا می‌آیم، من که بچه دریا هستم یا بوده‌ام کالنگ‌هایم را در خانه جا گذاشته‌ام، یا شاید به دست فراموشی سپرده‌ام. انگار قسمتی از وجودم را در جایی جا گذاشته یا گم کرده باشم و تو آن را با خود آورده‌ای توی تاقچه‌ات، در کنار پنجره‌ای در این دوردست‌ها.»

داستان در قالب یادداشت‌های روزانه‌ی زنی تنها و مهاجر که به تازگی کار نظافت در خانه‌ای را شروع کرده، شکل گرفته است. زن با صاحب‌خانه فقط از طریق یادداشت‌های روزانه رابطه دارد. او نیز تنهاست و راوی بر اساس نشانه‌هایی در منزل او گمان می‌کند کسی را یافته که با او پیوند‌های مشترکی دارد؛ اما این احساس به‌سادگی در هم فرو می‌ریزد.

در داستان دوم («دیدار») هم صدای شکست بی‌صدای انسان تنهای امروز وجود دارد: زنی که عشق خود را در بگیر و ببندهای دهه‌ی ۶۰ از دست داده، پس از ۱۹ سال رد او را می‌یابد؛ اما همه چیز به هم ریخته است.

در بیش‌تر داستان‌ها از جمله «پنجره‌ای در دوردست‌ها» یک عشق از دست رفته وجود دارد؛ در پس‌زمینه‌ی دستگیری‌ها و قتل عام زندانیان سیاسی در دهه ۶۰.

بحران تنهایی، گسست و بحران هویت درون‌مایه‌هایی هستند که در داستان‌های شریفه بنی‌هاشمی تکرار می‌شوند: در داستان زنی در باد، شخصیت داستان در غربت می‌فهمد که کودکی سر راهی بوده.

«تابلوی ناتمام» از بهت و حیرت مردی می‌گوید که در تلاش برای شناختن زن نقاشی که گم شده، یک لحظه در می‌یابد همسر سابق خود را بر خلاف آن چه می‌پنداشته، اصلاً نمی‌شناسد.

داستان «یادداشت‌های خانم هله‌مان» از زنی می‌گوید که تمام عمرش را در ستیزی درونی با تنهایی پشت سر گذاشته است.

شریفه بنی هاشمی از سال ۱۹۸۴ در آلمان زندگی می‌کند. فارغ‌التحصیل رشته‌ی تئاتر از دانشکده‌ی هنرهای زیباست و تا کنون در چند نمایش و فیلم کوتاه در ایران و خارج از کشور بازی کرده است. او داستان و نمایش‌نامه می‌نویسد و تا کنون چند نمایش را نیز کارگردانی کرده است.

مشخصات کتاب:
یادداشت‌های خانم هله‌مان
شریفه بنی‌هاشمی
نشر باران، سوئد
چاپ اول: ۲۰۰۷
www.baran.st

نظرهای خوانندگان

chegune mishavad sefaareshe ketaab be nashre baaraan daad? mamnun misham raahnamaaii befarmaaiid

-- hooman ، Oct 29, 2007 در ساعت 06:18 PM

نظر بدهید

(نظر شما پس از تایید دبیر وب‌سایت منتشر می‌شود.)


(نشانی ایمیل‌تان نزد ما مانده، منتشر نمی‌شود)