خانه > پرسه در متن > نويسندگان > بزرگداشت دکتر پرویز رجبی | |||
بزرگداشت دکتر پرویز رجبیسعید
سیوهفتمین شب از شبهای بخارا، به دکتر پرویز رجبی، استاد ایرانشناس و پژوهشگر تاریخی اختصاص داشت. در این مراسم که با حضور این استاد و خانوادهی وی، بههمراه جمعی از دوستداران تاریخ و فرهنگ ایران برگزار شد، دکتر توفیق سبحانی، دکتر روزبه زرینکوب، رضا مرادی غیاثآبادی، هوشنگ اینانلو و فرید وحدت به سخنرانی پرداختند و فیلم مستندی از فعالیتهای دکتر رجبی نیز به نمایش درآمد. در ابتدای مراسم علی دهباشی با اشاره به تاریخنگاری به شیوهی امروزی گفت که دکتر رجبی در ارتقای سطح تاریخنگاری در ایران سهم بهسزایی داشته است.
آقای دهباشی افزود: «استاد ما، دكتر پرويز رجبی، از زمره آن نسل از مورخان ما هستند كه با وقف زندگي در طول عمر پر بار خود، كتابها و مقالات ارزشمندی تأليف و ترجمه كردند و بدون ترديد در ارتقاء سطح تاريخنگاري در ايران و زبان فارسي جايگاه ويژهاي دارند. سردبیر مجلهی بخارا در ادامه گفت: «دكتر رجبی در عرصهی داستاننويسی نيز دستی قوی دارد و تا كنون چندين رمان و مجموعه داستان از ايشان منتشر شده كه حكايت از توانايیهای ايشان در عرصهی ادبيات داستانی دارد».
سخنران بعدی این مراسم دکتر توفیق سبحانی بود که به برخی از ویژگیهایی که به واسطهی آنها از استاد رجبی تأثیر گرفته بود اشاره کرد. آقای سبحانی دکتر رجبی را «پرخوانده»، «جهتدار»، «پركار»، «محيطشناس»، «سليسالقلم» و «قدرشناس» توصیف کرد. پس از سخنان آقای سبحانی، بیتا رهاوی پیام دکتر جلیل دوستخواه را، که شعری بلند در وصف استاد رجبی بود، قرائت کرد.
سپس دکتر روزبه زرینکوب، از نسل جوان تاریخنگاری ایران، ضمن بازگويی حكايتی از ياقوت حموی در معجمالادبا در خصوص سفر پيادهی ابوزكريا، خطيب تبريزی، از تبريز به شام، وی را با دكتر رجبی مقایسه كرد و گفت كه میداند كسی مثل دكتر پرويز رجبی اگر امروز در جايگاهی قرار گرفته كه اينك هست بیرنج و بدون تحمل دشواریها به آن دست نيافته است. او سپس ضمن برشمردن برخی از آثار دكتر رجبی در پاسخ به اين پرسش كه چرا چنين بزرگداشتی برای ايشان برگزار میشود توضيح داد كه «اين نكوداشت نه به سبب آثار بیشمار يا نويسندگی و تاريخنگاری ايشان بوده بلكه به سبب عشق به ايران و تاريخ و فرهنگ و سرگذشت ايران بوده است».
رضا مرادی غیاثآبادی از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی با اشاره به کتاب «سیمرغ» گفت برخلاف جدیتی که در آثار تاریخی آقای رجبی وجود دارد، ایشان دارای روحیهای عاطفی و احساساتی ناب است. آقای غیاثآبادی همچنی گفت: «استقلال فکری و تاریخنگاری واقعگرایانه و بیطرفانه، به اندازهای برای آقای رجبی بهعنوان یک اصل خدشهناپذیر شناختهشده است که حتا استنباطهای شخصی خود را نیز نه در درون متن، که در "حاشیهای بر تاریخ" مینگارد و آشکارا تمایزی برجسته میان آنچه بر مبنای اسناد تاریخی فرادست آمده، با استنباطهای خود قایل میشود. استنباطهایی که به نظر بسیاری از خوانندگان "هزارههای گمشده" و "سدههای گمشده"، خواندنیترین بخش تاریخنامههای ایشان است».
پس از آن هوشنگ اینانلو و فرید وحدت نیز به تواناییهای استاد اشاره کردند و در پایان مراسم، دکتر پرویز رجبی دعوت شد تا چند کلمهای برای حضار سخنرانی کند.
آقای رجبی در سخنان کوتاه خود با اشاره به جفاهایی که در سیسال اخیر به وی شده، ابراز امیدواری کرد که وضعیت فرهنگدوستان بهتر از گذشته شود. دکتر پرویز رجبی در پایان ضمن تشکر از برگزارکنندگان این بزرگداشت گفت: «جا داشت مراسمهای بزرگداشت بسیاری از اساتید، زودتر از این مراسم گرفته میشد». |
لینکدونی
آخرین مطالب
موضوعات
|
نظرهای خوانندگان
Doroud bar shoma ostad Farhikhteh v Bozorgvar,Dast Marizad
Mehran Tanha
-- Mehran Tanha ، May 30, 2007 در ساعت 01:47 PM2566/3/9
Dear Dr. i appreciate you as a cultured & noble man
Thanks
-- Mehran Tanha ، May 31, 2007 در ساعت 01:47 PMMehran Tanha
2566/3/10