Apr 2009


مصاحبه با جلیل آزادیخواه
گوران، شاعر نو پرداز کرد

محمدرضا اسکندری، اسعد اسلامی: ادبیات و شعر کردی با توجه با محاصره‌ی فرهنگی هرگز هویت ملی خود را از دست نداده که این زنده ماندن نتیجه کار طاقت فرسای شاعران و ادیبان كرد؛ همانند استاد گوران بوده است. گوران هم در جبهه ادبیات و هم در جبهه دفاع از مردمش تلاش کرده است. کاک جلیل آزادی‌خواه، نویسنده و عضو کانون نویسندگان کردستان در ارتباط با شعر استاد گوران می‌گوید: «در شعر گوران منطق بیان و گفتار با منطق عادی بیان متفاوت است، ساختار زبان نزد ایشان گونه‌ای دیگر است، شعر گوران از هرجهت تناسب خود را دارد، شعر گوران یک بیان و مجموعه‌ی نظام‌مند است که خواننده خود را با یک اثر منسجم ادبی مواجه می‌یابد.»



گفت و گو با مرسده هاشمی، هنرمند آواز سنتی
«بازی گرفتن شعور مردم، خیانت به هنر است»

محمدرضا اسکندری: مرسده هاشمی از مرداد‌ماه ۱۳۶۸ یادگیری ردیف آوازی را نزد خانم بهرامه مقدم آغاز کرد. از پاییز ۱۳۷۳ به پیشنهاد خانم مقدم آموزش ردیف آوازی را به هنرجویان علاقه‌مند شروع کرد. دو سال آخر اقامت در ایران را نزد مجید کیانی به دوره کردن ردیف آوازی پرداخت. از سال ۱۹۹۹ در هلند اقامت دارد و از سال ۲۰۰۳ نزد حمید متبسم به تمرین و دوره‌ی تصانیف عارف و یادگیری قطعاتی از خود ایشان پرداخت و از فوریه ۲۰۰۴ کار اجرایی را در کنار حمید متبسم شروع کرد و تا مارس ۲۰۰۸ با ایشان همکاری داشت. با مرسده هاشمی درباره‌ی فعالیت هنری‌اش گفت و گو کرده‌ام.



گفت‌وگو با دیدار محمودی
موسیقی زندگی، شادی، غم، عشق، کوچ و جنگ

محمد رضا اسکندری، اسعد اسلامی، مهین قاسمی: دیدار محمودی، یکی از هنرمندان بختیاری است. هنرمندی که سال‌ها زحمت کشیده که بتواند فرهنگ، ادب و هنر بختیاری را به دنیا نشان دهد. اگرچه مشکلات کار هنری در ایران خیلی سخت و مشکلات مالی و زمان هم همیشه یکی از موانع بزرگ کار است؛ ولی این هنرمند بسیار ارزشمند بختیاری، تلاش‌های زیادی برای فرهنگ، ادب و موسیقی لری انجام داده است. برای اینکه با این هنرمند بختیاری آشنا شویم، با وی گفت‌وگویی کرده‌ام.



گفت‌وگو با خانم لیلا سلامی
زیاد شدن پدیده گرد و خاک و فرار نخبگان از خوزستان

محمدرضا اسکندری: خانم لیلا سلامی، معاون دبیرکل و مسئول کمیسیون محیط زیست کانون آینده‌نگری در ارتباط با زیاد شدن پدیده گرد و خاک در استان‌های خوزستان و ایلام، می‌گوید: «متأسفانه این معضل از این جهت حادتر می‌شود که کمتر علت جویی شده است. شاید بتوان برای آن دلایل مختلفی را بیان کرد، از جمله می‌توان به پدیده‌ی خشکسالی و بارش کم باران در این سال‌ها، تخریب و فرسایش خاک و کمبود کمربند سبز اطراف استان و خصوصاً شهر اهواز، تثبیت نکردن صخره‌های شنی در کشورهای همسایه و ایران اشاره کرد.»



«جامعه بختیاری، نگهدار سنت‌های کهن تاریخی»

محمدرضا اسکندری: سال‌هاست که مردم بختیاری تلاش می‌کنند فرهنگ خود را زنده نگهدارند. آنان با برگزاری مراسم گوناگون، فزهنگ و زبان خود را پاس می‌دارند و به هویت خود رجوع می‌کنند. فرشید خدادادیان در این باره در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «باید از خود بپرسیم در چه شرایطی فرد به پیشینه خود باز می‌گردد؟ فکر می‌کنم دو دلیل اصلی می‌تواند داشته باشد. نخست این‌که احساس کند هویت و نژاد‌ش مورد ستم واقع شده و در چنین شرایطی با اصرار بر هویت خود به نوعی رفلکس اجتماعی به قضیه نشان می‌دهد‌. دلیل دیگر می‌تواند احساس بی‌هویتی و غرق شدن در جامعه پیرامونش باشد که ناشی از گسترش ارتباطات است.»