خانه > سی سال حقوق بشر > تبیین مواد اعلامیه > «قانون جامع و کاملی در مورد کودکان نداریم» | |||
«قانون جامع و کاملی در مورد کودکان نداریم»محمد مصطفاییدر ادامهی تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر، محمد مصطفایی، وکیل و حقوقدان، به تبیین مادهی بیست و پنج این اعلامیه میپردازد.
در مادهی بیست و پنج اعلامیهی جهانی حقوق بشر آمده است: «هر کس حق دارد که از سطح زندگی مناسب برای تأمين سلامتی و رفاه خود و خانوادهاش، به ويژه از حيث خوراک، پوشاک، مسکن، مراقبتهای پزشکی و خدمات اجتماعی ضروری برخوردار شود؛ همچنين حق دارد که در مواقع بیکاری، بيماری، نقض عضو، بيوهگی، پيری يا در تمام موارد ديگری که به عللی خارج از ارادهی خويش، وسايل امرار معاشش را از دست داده باشد، از تأمين اجتماعی بهره مند گردد. مادران و کودکان حق دارند که از کمک و مراقبت ويژه برخوردار شوند. همهی کودکان، اعم از آن که در پی ازدواج يا بیازدواج زاده شده باشند ، حق دارند که از حمايت اجتماعی يکسان بهره مند گردند.»
قسمتی از مادهی بیست و پنجم اعلامیهی جهانی حقوق بشر در قانون اساسی کشور ما نیز درج شده و دولت مکلف شده است، شغل افراد را تضمین و از لحاظ اجتماعی آنها را تامین کند. همچنین هزینهی زندگی افراد را از طریق فراهم ساختن شغل مناسب، مهیا کند. این مادهی اعلامیهی جهانی حقوق بشر، یکی از مواد اساسیای است که مورد نیاز جوامع کشورهای مختلف است و باید برای آن اهمیت خاصی قائل شوند. چرا که مشکلاتی در جامعه به وجود میآید و جرایم و جنایاتی که اتفاق میافتد، به دلیل کوتاهیای خواهد بود که در مورد این مادهی قانونی، از سوی دولتها، انجام میگیرد. دیدن اینکه پدری، فرزندش را به قتل میرساند یا پدری سه فرزند خود را یکجا به قتل میرساند یا آنها را دار میزند، یا از سرناچاری، بیکاری و بیماری جرایمی مرتکب میشود و اساساً، دیدن معظلاتی از این دست، ما را به این نتیجه میرساند که این ماده باید از هر لحاظ مورد توجه دولتها قرار بگیرد. متاسفانه، در کشور ما کمتر توجهی به این مسایل میشود. میزان بیکاری روز به روز افزایش پیدا میکند، جرایمی مثل کلاهبرداری، سرقت و قتل در جامعهی ما رایج شده که بسیاری از آنان ناشی از فقر و بیکاری است. لازم است دولت به چنین معضلاتی و علت آن توجه کند. از سوی دیگر، مادران و کودکانی که از همه آسیبپذیرتر هستند، میبایست مورد توجه قرار بگیرند و کمک و مراقبت خاصی از آنها بشود. ولی متاسفانه، با توجه به اینکه قانون جامع و کاملی در مورد کودکان نداریم و لایحهی رسیدگی به جرایم اطفال، بیش از پنج سال است که در مجلس شورای اسلامی معلق مانده است، نگرشها در مورد این مادهی قانونی که یکی از مهمترین مواد اعلامیهی جهانی حقوق بشر است مسدود شده و توجه خاصی به آن داده نمیشود. |