سی سال حقوق بشر

گفت ‌و گو با محمد حسینی، کارشناس علوم قرآنی
«تز ولایت فقیه، تز قلیلی از مسلمانان است»

محمدرضا اسکندری: محمد حسینی، کارشناس علوم قرآنی و مجتهد علوم حوزوی اهل سنت است. او در پاسخ به این سوال که کدام یک از مذاهب و ادیان در ایران، در سی سال گذشته، نتوانستند در زمینه‏های مختلف مسائل خود را حل کنند و جایگاهی داشته باشند، می‌گوید: «در میان مذاهب اسلامی و غیر اسلامی بهایی‏ها و اهل حق بیشترین صدمه را دیده‏اند. کمی که بالاتر بیاییم، دیگر ادیان غیراسلامی، مثل یهودی‏ها، زرتشتی‏ها، مسیحیان در رده‏ی بعدی قرار می‏گیرند. در میان مسلمانان هم اهل سنت، کم‏ترین حق را داشته‌اند.»



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده 30
«باید نهادهای اجرایی برای حقوق بشر تاسیس شود»

اردوان روزبه: هادی قائمی، سخن‏گوی «کمپین حقوق بشر ایران» در ارتباط با ماده‏ی سی‏ام اعلامیه‏ی جهانی حقوق بشر می‏گوید: «قانون اساسی ایران بر اساس بسیاری از مواد اعلامیه حقوق بشر تدوین شده است. مثل آزادی مطبوعات، آزادی تجمعات، آزادی انجمن‏ها، اما در عمل می‏بینیم که در قوانین و آیین‏نامه‏هایی که در سطوح پایین‏تر تدوین شده، از این حقوق جلوگیری می‏شود و این دقیقاً نمونه‏ی تناقضی است که ماده‏ی سی‏ام اعلامیه‏ی جهانی حقوق بشر می‏خواهد از آن جلوگیری کند و این اجازه را به دولت‏‏‏ها، گروه‏ها و اشخاص ندهد.»



گفت‌وگو با حسن اسدی زیدآبادی، مسئول کمیته‌ی حقوق بشر دفتر تحکیم
«جنبش دانشجویی، خواسته‏های خود را جزیی کرده است»

اردوان روزبه: حسن اسدی زید‏‏آبادی، مسئول کمیته‏ی حقوق بشر دفتر ادوار تحکیم وحدت، در ارتباط با اصلاحات می‌گوید: «اگر شرایط بعد از اصلاحات و اساساً خود اصلاحات را نتیجه‏ی نوعی تحول و تفاوت نگاه در قشر دانشجو ببینیم و یکی از حاملان اصلی جنبش اصلاحات و رفرم در ایران را خود دانشجویان ببینیم، مشاهده می‏کنیم که بروز اصلاحات در بعد تبلیغاتی آن و در مقطع تاریخی دوم خرداد ۷۶ از دانشگاه بروز پیدا کرد.» با وی در ارتباط با مسائل دانشجویان در طول نزدیک به دو دهه‏ی گذشته گفت‌وگویی کرده‌ام.



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده ۲۹
«از ماده ۲۹، نافرمانی مدنی استنباط می‌شود»

مینا جعفری: جامعه‏ی دمکراتیک، جامعه‏‏ای است که دارای چهار اصل است. یعنی چهار رکن را برای دمکراسی لحاظ می‏کنند: وجود قانون اساسی؛ وجود نظام پارلمانی یا مجلس؛ حضور احزاب سیاسی در جامعه؛ و مطبوعات آزاد. بر این اساس، جامعه‏ای می‏تواند برای حقوق افراد محدودیت قائل شود که دارای این چهار رکن باشد. وگرنه، اگر در چهارچوب جامعه‏ای برای حقوق و آزادی‏های افراد محدودیت‏هایی تعیین شود، آن عمل‏کرد، عمل‏کردی خوسرانه و فراقانونی است.



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده ۲8
«هرگونه درخواستی را علیه امنیت کشور تلقی می‌کنند»

نسیم غنوی: همان‏طور که یک شهروند حق دارد برای بهبود خدمات شهری خود، اقدام به جمع‏آوری امضا بکند و به شهرداری منطقه‏ی خود بدهد تا مثلا، خط اتوبوس‏رانی جدیدی ایجاد شود، به همان نسبت هم سایر اقشار جامعه حق دارند برای تغییر قوانین تبعیض‏آمیز، امضا جمع‏آوری کنند. به عنوان مثال «کمپین یک میلیون امضا» تنها کاری که می‏کند، جمع‏آوری امضا برای تغییر قوانین تبعیض‏آمیز است. بنابراین، زن‏ها هم این حق را دارند که مراتب اعتراض خود را به گوش مقامات بالا برسانند.



گفت‌وگو با احمد باطبی درباره فعالیت مجموعه فعالان حقوق بشر
«مجموعه فعالان حقوق بشر، نهادی سیاسی نیست»

پژمان اکبرزاده: احمد باطبی، دانشجویی بود که در تیرماه ۱۳۷۸، به دلیل حضور در درگیری رویداد هیجده تیر دستگیر شد و چند سالی را در زندان گذراند و بارها تا پای چوبه‏ی دار رفت. او در خصوص شکل‌گیری «مجموعه‏ فعالان حقوق بشر» می‌گوید: «مجموعه فعالان حقوق بشر، چهار سال پیش به صورت یک ایده در ذهن تعدادی از زندانیان سابق سیاسی که جزو فعالان سیاسی و دانشجویی محسوب می‏شدند، شکل گرفت و حاصل تجربه‏ی آن‏ها نسبت به فعالیت سازمانی و گروهی، حدااقل شکل دانشجویی‏اش در فضای ایران بود.»



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده ۲۶
«سهمیه جنسیتی دانشگاه‌ها، نقض ماده ۲۶ است»

مینا جعفری: متاسفانه چند سالی است که در دانشگاه‏های ایران، مساله‏ای تحت عنوان «سهمیه‏بندی جنسیتی» رواج پیدا کرده است. با سهمیه‏بندی جنسیتی، حق ابتدایی زنان برای ادامه‏ی تحصیل خیلی محدود شده است. به نظر من، به عنوان یک وکیل دادگستری، الان تنها راهی که برای حضور خانم‏ها در اجتماع و در جامعه‏ی مردسالار ایران وجود دارد، دانشگاه است. اما متاسفانه، سهمیه‏بندی جنسیتی حق ابتدایی خانم‏ها برای حضور در اجتماع را از آن‏ها می‏گیرد و این مخالف ماده‏ی بیست و شش اعلامیه‏ی جهانی حقوق بشر است.



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده ۲۵
«قانون جامع و کاملی در مورد کودکان نداریم»

محمد مصطفایی: قسمتی از ماده‏ی بیست و پنجم اعلامیه‏ی جهانی حقوق بشر در قانون اساسی کشور ما نیز درج شده و دولت مکلف شده است، شغل افراد را تضمین و از لحاظ اجتماعی آن‏ها را تامین کند. هم‏چنین هزینه‏ی زندگی افراد را از طریق فراهم ساختن شغل مناسب، مهیا کند. این ماده‏ی اعلامیه‏ی جهانی حقوق بشر، یکی از مواد اساسی‏‏ای است که مورد نیاز جوامع‏ کشورهای مختلف است و باید برای آن اهمیت خاصی قائل شوند. چرا که مشکلاتی در جامعه به وجود می‏آید و جرایم و جنایاتی که اتفاق می‏افتد، به دلیل کوتاهی‏ای خواهد بود که در مورد این ماده‏ی قانونی، از سوی دولت‏ها، انجام می‏گیرد.



گفت‌وگو با سید ابراهیم نبوی
نبوی: دوره خاتمی، فرصتی برای روزنامه‌نگاران بود

اردوان روزبه: سید ابراهیم نبوی، یکی از روزنامه‏نگاران و طنزپردازانی است که چندی است خارج از ایران و در اروپا زندگی می‏کند. وی در خصوص شرایط مطبوعات در سه دهه‏ی اخیر در ایران، می‌گوید: «در دهه‏ی شصت می‏توانیم بگوییم که اصلا مطبوعه‏ای نداریم. نشریات دولتی هستند. در دهه‏ی هفتاد، با جنبش اجتماعی دوم خرداد و رفتار نسبتاً منطقی و درست دولت آقای خاتمی، چیزی به اسم روزنامه‏نگاری خصوصی و حرفه‏ای در ایران رشد کرد. در زمان آقای احمدی‏نژاد هم، این‏ها آمدند سر روزنامه‏نگاری ایران را کلاه گذاشتند. یعنی با شیوه‏هایی جهت‏گیری روزنامه‏نگاری را عوض کردند.»



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده ۲۳
«زن و مرد در مقابل کار یکسان، اجرت مساوی ندارند»

نسیم غنوی: بسیاری از افرادی که در مشاغل مختلف مشغول به کار هستند، زیر خط فقر زندگی می‏کنند و نمی‏توانند شرایط زندگی مناسب را، آن‏طور که ماده‏ی بیست و سه‏ اعلامیه‏ی جهانی حقوق بشر بیان کرده که موافق شئون انسانی باشد، برای خود و خانواده‏شان تامین کنند. این امر ریشه در مسائل اقتصادی، تورم جامعه و مسائلی از این دست دارد. امیدوار هستم این مسائل حل شود و ما بتوانیم، لااقل، قوانینی را که قانون‏گذار در قانون اساسی تصویب کرده، به منصه‏ی ظهور برسانیم.



نگاهی به سیر برابرخواهی زنان از انقلاب مشروطه تا لایحه‏ی حمایت از خانواده
«یک قرن مبارزه برای حقوق برابر»

اردوان روزبه: روزنامه‏ی «ایران نو» و هفته نامه‏ی «زبان زنان» از جمله نشریاتی بودند که در دوره‏ی دوم مشروطه به نقد موانع سنتی و قوانین مذهبی می‏پرداختند. با این روی‏، زمان روی کار آمدن رضا شاه، انتقادات به تعدد زوجات، حق طلاق یک طرفه‏ی مرد و سن پایین ازدواج برای زنان، بیش از گذشته، در نشریات منعکس می‏شد. برگزاری دومین کنگره‏ی «نسوان شرق» در تهران نیز، مجالی دیگر برای اعتراض به قوانین خانواده بود. هدف اصلی این کنگره، تبلیغ برای تساوی زن و مرد بود.



گفت ‌و گو با کیانوش سنجری
«شکنجه‏ی سفید»

پژمان اکبرزاده: کیانوش سنجری در ارتباط با شرایطی که در زندان با آن روبرو بوده، می‌گوید: «در انتهای کار، حدود یک ماه بازجو به سراغ من نیامد. نامه‏ می‏نوشتم به رییس زندان که اگر واقعا برای بازجویی در این بازداشتگاه نگه داشته شده‏ام، چرا از من بازجویی نمی‏شود. اگر بازجویی‏ام تمام شده، چرا از این زندان بیرون فرستاده نمی‏شوم و به بند عمومی منتقل نمی‏شوم. می‏خواهم بگویم که گاهی زندانی در این سلول‏های انفرادی آرزوی مرگ می‏کند و حتا آرزوی این که او را بیرون ببرند و شکنجه‏‏‏‏اش کنند، یعنی کتک‏اش بزنند، ولی در سلول انفرادی نماند.»



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده ۲۲
«آزادی اکسیر روح انسان است»

رمضان حاجی مشهدی: از توجه و امعان نظر در مفاد ماده‏‏ی بیست و دوم اعلامیه‏ی جهانی حقوق بشر، به صراحت مستفاد می‏گردد که هر انسانی که دارای صفت شهروندی است، حق برخورداری از امنیت را دارد. امنیت به این مفهوم است که فرد با استفاده از مساعی ملی و بین‏المللی بتواند حقوق اقتصادی اجتماعی و فرهنگی خود را تامین کند. در واقع امنیت شرط اول نمو شخصیت انسانی است. امنیت شرطی است که انسان می‏تواند تعالی فرهنگی‏، اجتماعی و اقتصادی را نصیب خود کند.



تبیین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده ۲۰
«اصل ۲۶ قانون اساسی، ظاهری فریبنده دارد»

محمد اولیایی‏فر: وقتی در مورد موکلین ما جرم «تبلیغ علیه نظام» را قید می‏کنند، می‏گوییم: شما نظام را تعریف کنید. اگر موکل من به رییس جمهور و یا به اصل ولایت فقیه نقد داشت، نمی‏تواند تبلیغ علیه نظام باشد. تبلیغ علیه نظام باید دو وجه داشته باشد و تبلیغ عام باشد، یعنی کل جامعه متوجه بشوند، نه عده‏ی کوچکی. یک سخنرانی، تبلیغ علیه نظام نیست، بلکه باید یک جامعه‏ای به طور عام متوجه این تبلیغ بشوند و باید علیه جمهوریت و علیه اسلامیت باشد. اگر فقط علیه جمهوریت و یا فقط علیه اسلامیت باشد، تبلیغ علیه نظام نیست.



گفت ‌و گو با کیانوش سنجری، وبلاگ‏نویس و عضو کانون وبلاگ‏نویسان ایران
سرگذشت یک وبلاگ‌نویس، از زندان تا آمریکا

پژمان اکبرزاده: کیانوش سنجری، یکی از کسانی است که در تظاهرات دانشجویان در سال‏گرد واقعه‏ی هیجده تیر ۱۳۷۸ در اعتراض به بسته شدن روزنامه‏ی سلام، بازداشت شد و چندین ماه در سلول انفرادی به‏سر برد. کیانوش سنجری، یک دوره سخن‏گوی جبهه‏ی متحد دانشجویی بوده و اکنون عضو جبهه‏ی دمکراتیک ایران است. وی هم‏چنین وبلاگ‏نویس و عضو کانون وبلاگ‏نویسان ایران نیز هست. با کیانوش سنجری در مورد خروجش از کشور گفت‏گویی کرده‌ام.



گفت‌وگو با دکتر ابوالحسن بنی صدر
«نقض حقوق بشر، قبل از ۶۷ و با اعدام افسران آغاز شد»

اردوان روزبه: طرح موضوع بررسی حقوق بشر در ایران، همواره از زمانی در اذهان خطور می‏کند که جریان خاوران را شنیده‏ایم. در سال ۱۳۶۷، کشتار دسته‏جمعی‏ای انجام شده که علی‏رغم آمارهای متعدد، هنوز آمار دقیقی از آن، در دست نیست. پرونده‏ی نقض حقوق بشر، پیش از خاوران، چندان روشن نیست. در همین رابطه، سراغ اولین رییس جمهور ایران، سید ابوالحسن بنی‏صدر، رفتیم. ابوالحسن بنی‏صدر کسی است که به نوعی تاریخچه‏ی دوران پس از انقلاب ایران را در دست دارد. او که اولین رییس جمهور ایران بوده است، در این مورد توضیح می‏دهد.



تبین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر ـ ماده نوزدهم
«نقض آزادی بیان، نقض قانون اساسی است»

اردوان روزبه: عیسی سحرخیز که در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی، یکی از مسئولان عالی‏رتبه‏ی وزارت ارشاد در حوزه‏ی مطبوعات بوده است، بعدها یکی از کسانی بود که برای انتشار نشریات، بارها به دادگاه احضار شد. او که روزنامه‏ی «اخبار اقتصاد» و ماه‏نامه‏ی «آفتاب» را اداره می‏کرد، در چندین نوبت به دادگاه احضار و با عناوین مختلفی، مثل «براندازی نظام» و «تشویش اذهان عمومی» به پای میز محاکمه رفت. با عیسی سحرخیر که سابقه‏ی بسیار طولانی در تحلیل و بررسی مواد قانونی قانون مطبوعات دارد، در ارتباط با ماده‏ی نوزده اعلامیه حقوق بشر گفت‏وگو کرده‏ام.



تبین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر ـ ماده هجدهم
«هرکس حق دارد مذهبش را عوض کند»

امیر اسلامی‏: در مورد تعریف اقلیت، دیدگاه‏های مختلفی وجود دارد. ولی به صورت کلی‏‏، می‏توان گفت که اقلیت، گروهی هستند که معمولا در حاکمیت شرکت ندارند و از نظر تعداد کم‏تر از بقیه‏ی جمعیت کشور هستند. در عین حال، اعضای آن تابع آن کشور هستند و ویژ‏گی‏های متفاوت قومی‏، مذهبی یا زبانی با سایر جمعیت کشور دارند. هم‏چنین دارای نوعی حس وحدت منافع و همبستگی در جهت حفظ فرهنگ، آداب و رسوم و مذهب و زبان خود هستند.



تبین مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر - ماده هفدهم
«مذهب، معمولاً انتخاب شخصی فرد نيست»

فرشید یدالهی: قربانی‏های اصلی سلب آزادی مذهب درايران، از جمله بهاییان، دارویش و اهل تسنن هستند. جالب اين‏که بعد از بهایيان، دراویش گنابادی و اهل تسنن مورد مخالفت رژيم مذهبی ايران واقع می‏شوند. در صورتی که در قرآن ذکر شده، آزادی مذاهب از ملزومات است. تعصبات بی‏جا، کمیِ آگاهی و بينش، دوری از فرهنگ و تلقين پذيری برخی ازاشخاص که معتقد به افکار کهنه هستند، زندگی را به مشاجره، ستيزه جویی، کينه توزی و بدختی سوق می‏دهد.



گفت‌وگو با نسرین ستوده پیرامون نقض حقوق زنان و عدم انطباق آن با ماده 16
«کاش زنان هم در ریاست دادگاه‌های خانواده سهمی داشتند»

اردوان روزبه: نسرین ستوده که پرونده‏های بسیار زیادی در زمینه‏ی حقوق زنان در دست دارد، در پاسخ این سوال که آیا مورد خاصی را می‏تواند در ارتباط با نقض حقوق زن، در قوانین جاری کشور و عدم انطباق آن با ماده‏ی شانزده ارائه کند، می‏گوید: «در یک مورد، وکیل پرونده‏ای بودم که در آن خانمی مدعی بود که بارها و بارها از همسرش کتک خورده بود. بابت این ادعا هم حداقل سه حکم قطعی از دادگاه کیفری داشت که آقا، البته به مجازات‏های خیلی سبک محکوم شده بود. طبق قوانین ایران، حکم طلاق این خانم باید به راحتی صادر می‏شد، اما این‌گونه نشد.»