گوی سیاست


گفت‌وگو با فرشین کاظمی نیا، تحلیل‌گر مسائل سیاسی ایران
بازخوانی پرونده فداییان خلق

بهداد بردبار - سوده راد: در شامگاه سرد نوزدهم بهمن سال ۱۳۴۹ شمسی، هشت تن مرد مسلح مجهز به تفنگ، مسلسل و نارنجک به پاسگاه ژاندارمری سیاهکل، در جنگل‌های حاشیه خزر حمله بردند. آنها با این حمله که بعدها به حماسه سیاهکل معروف شد هفت سال فعالیت شدید چریکی را آغاز کردند و الهام‌بخش مبارزه مسلحانه بیشتر گروه‌های تندرو اسلامی و مارکسیست با رژیم شدند.



ناآرامی در ایران، همین بود؟

دی‌‌سایت، ترجمه‌ی ناصر غیاثی: سی سال برای نظامی دین سالار که در واقع در جهان مدرن نمی‌بایست وجود می‌داشت، عمری طولانی است. اما جمهوری اسلامی وجود دارد، هنوز هم. هر قدر هم اعتراضات هفته‌های گذشته بزرگ بودند، انقلاب ۱۹۷۹ به لرزه در آمده، اما سقوط نکرده است. این انقلاب شبیه ساختمانی است که تا حد معینی ضدزلزله است. راز این ساختمان در این است که می‌تواند گاه‌گداری از لرزه‌ها جدا شود و آن‌ها را تا حد معینی قورت بدهد. برای این کار نیاز به درها، پله‌ها و زیرزمین‌های پنهان شده‌ی بسیاری دارد. حالا باید نگاه‌ها را دقیقاً متوجه‌ی همین زیرزمین‌ها کرد، چرا که اعتراضات خیابانی زیر باتوم‌های رژیم فعلاً ساکت شده است.



انقلاب ایران، تازه آغاز شده است

دی‌‌ولت، ترجمه‌ی ناصر غیاثی: رژیم ایران مردم را در خیابان‌ها به باتوم بست. اما بسیاری از تظاهرکنندگان ترس چندانی ندارند. شب به شب شعارهایشان از پشت بام‌ خانه‌ها در تهران و اصفهان و شهرهای بزرگ دیگر طنین‌انداز است. شعارشان «الله اکبر» است و «مرگ بر دیکتاتور»، همان فریادهایی که طرفداران خمینی در اواخر دهه‌ی هفتاد میلادی با آن رژیم شاه را ساقط کردند. در ایران، مقاومت علیه تقلبات گسترده و آشکار انتخاباتی وارد مرحله‌ی جدیدی شده است. رژیم با توسل به سرکوب خشن، قتل و بازداشت‌های دسته جمعی اعتراضات را خشکانیده است.



:گفت ‌و گو با محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی
وجوه گوناگون طرح «دولت وحدت ملی»

مریم محمدی:‌ چندی پیش آقای ناطق نوری پیشنهادی مبنی بر تشکیل یک «دولت وحدت ملی» مطرح کرد که مضمون مشارکت اصلاح‏طلبان و اصول‏گرایان را در یک دولت و تلویحاً حول ریاست‌جمهوری یک اصول‏گرا، در خود داشت. پس از آن، در اجلاسی که هفته‌ی گذشته «حزب کارگزاران سازندگی» در تهران داشت، دبیرکل این حزب بر طرح آقای ناطق نوری تاکید کرده و در لفافه آن را راهی برای نجات کشور شمرد. با آقای محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی این حزب، در مورد وجوه گوناگون چنین طرحی در ایران، گفت و گو کرده‏ام.



نشست سراسری «حزب کارگزاران سازندگی» و یازدهمین کنگره‏ی «حزب مشارکت ایران اسلامی»
کنگره‌های احزاب اصلاح‌طلب و حمایت از خاتمی

مریم محمدی: روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در تهران، دو اجلاس مهم «حزب کارگزاران سازندگی» و «حزب مشارکت ایران اسلامی» در حوزه‏ی فعالیت‏های سیاسی، برگزار شد. در گفت‌وگو با برگزارکنندگان و میهمانان این دو اجلاس، از برنامه‏ها و مضامین طرح شده در اجلاس این دو حزب، و همچنین از سیاست‌گذاری آنها در مورد انتخابات ریاست‌جمهوری پرس‌وجو کرده‏ام.



«نگرانی اسرائیل از افزایش خطر ایران»

دکتر علی‌رضا ‌حقیقی، مدرس دانشگاه تورنتو، در گفت‌وگو با نیک‌آهنگ کوثر: « اسراییل نگران آن است که ایران از فضا و خلایی که در تغییر قدرت در کاخ سفید ایجاد می‌شود، بهره‌برداری کند و روند به کارگیری سانتر‌یفوژهای خودش را به گونه‌ای افزایش دهد که به یک نقطه‌ی غیر قابل برگشت برسد. ایران هم به این دلیل لحن را تند کرده که به این نتیجه رسیده است که در مقابل تهدیدات علنی اسراییل باید محکم ایستاد.»



دوره‌ی دهم انتخابات ریاست جمهوری در گفت‌وگو با خانم رفعت بیات، جامعه‏شناس و نماینده‏ی دوره‏ی هفتم مجلس شورای اسلامی
بیات: بد می‏شود اگر بگویند «زن نمی‏تواند رییس‌جمهور شود»

مریم محمدی: در ادامه برنامه‌های مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری دوره‌ی دهم در ایران و بحث نامزدی در این انتخابات، این بار گفت‌وگویی داشته‌ایم با خانم رفعت بیات، جامعه‏شناس و نماینده‏ی دوره‏ی هفتم مجلس شورای اسلامی و نخستین زنی که در این دوره‏ی انتخابات اعلام آمادگی کرده است. ایشان در دوره‏ی قبلی انتخابات ریاست جمهوری (دوره‏ی نهم) نیز شرکت کرده بود که رد صلاحیت شدند.



«می‌توانستیم منگله را بکشیم»

هفته‌نامه اشپیگل / مینا ملکیان: سال ۱۹۶۰ در حالی‌که موساد در شرف دستگیری آدولف آیشمن - که از او با عنوان معمار هولوکاست یاد می‌شود - بود، اطلاع یافت «یوزف منگله» که به پزشک مرگ اردوگاهای مرگ معروف بود نیز در بوینوس آیرس به‌سر می‌برد. «رافی آیتان» فرمانده عملیات، در گفت و گو با اشپیگل توضیح می‌دهد که چرا موساد در آن زمان منگله را دستگیر نکرد.



سخنرانی باراک اوباما در میدان پیروزی برلین
«وقت پایان دیوارهاست»

سخنرانی باراک اوباما در میدان پیروزی برلین،‌ ترجمه هادی نیلی:‌ دیوارهای بین داراترین و ندارترین کشورها نمی‌تواند پابرجا بماند. دیوارهای بین قومیت‌ها و قبیله‌ها، بومیان و مهاجران، مسیحیان و مسلمانان و یهودیان نمی‌تواند پابرجا بماند. این‌ها دیوارهایی هستند که امروز باید خراب‌شان کنیم. تاریخ به یادمان می‌آورد که دیوارها را می‌توان خراب کرد. ولی این تکلیف هیچ‌گاه آسان نبوده است. مشارکت حقیقی و پیشرفت حقیقی، نیازمند اقدام باثبات و فداکاری پایدار است. لازمه آن، شریک‌شدن در سختی‌های توسعه و دیپلماسی و سختی‌های پیشرفت و صلح است. لازمه‌اش، متحدانی است که به یک‌دیگر گوش دهند، از یک‌دیگر بیاموزند، و بیش از همه به یک‌دیگر اعتماد کنند.



مزه مزه جام زهر در تعطیلات

نادر فکوهی: آیت‌الله خامنه‌ای که در ماه‌های اخیر به‌طور محسوسی از پرداختن به جزییات مربوط به سیر منازعه دیپلماتیک ایران و غرب در‌باره غنی‌سازی اورانیوم طفره می‌رفت، تنها ٧٢ ساعت قبل از آغاز مذاکرات جلیلی- برنز- سولانا‌، طرف‌های مذاکره با ایران را با عنوان «گروه ١+۵» مورد خطاب قرار داد و با لحنی ‌آشنا برای سیاست‌ورزان‌، به آنان توصیه کرد که «بدانند با نمایندگان ملت ایران گفت و گو می‌کنند.»



عملکرد یک‌ماهه مجلس هستم، در گفت و گو با کارشناسان:
«مجلس هشتم، مجلس اقلیت‌هاست»

مریم محمدی: دکتر شجاع پوریان، نماینده مردم بهبهان در مجلس هفتم در ارزیابی عملکرد مجلس هشتم می‌گوید: «‌تفاوت مدیریتی چندانی میان آقای لاریجانی و آقای حداد‌ عادل وجود ندارد. در حقیقت یک نوع رقابت میان گروهی در طیف اصول‌گرایان هست؛ و از‌‌نظر برخوردی که با اصلاح‌طلبان صورت خواهد گرفت، من تفاوت چندانی میان آقای حداد و آقای لاریجانی نمی‌بینم.»



گزارش آژانس، پودر رختشویی و عالیجناب مشعل

نادر فکوهی:‌ دولت ایران که سرمست فروش نفت بالای ١٣٠ دلاری است گمان می‌کند با برداشت از ذخیره ارزی، می‌تواند ورشکستگی نظام بانکی را مخفی نگه دارد. حال آنکه سرریز بی‌قاعده پول نفت در سبد اقتصاد تحت تحریم ایران، سرانجامی جز افزایش تورم نداشته‌است. تورمی که دولتیان خود معترف به «بی‌سابقه» بودن آن هستند و رقم رسمی آن را «نزدیک سی درصد» اعلام می‌کنند. همان دولت‌مردانی که شبانه «پودرهای شوینده» را از سبد حمایتی دولت به نفع «لبنیات» خارج کردند و بار دیگر یکی از مصرفی‌ترین کالاها را به الماس نایاب بدل ساختند.



مجلس بی‌خاصیت و پایان بی‌خاصیت‌تر

نادر فکوهی: مجلس هفتم روزچهارشنبه درحالی به کار خود پایان داد که رسانه‌های داخلی ایران، کوشیدند پایان پر از هیاهویی برای آن تصویر کنند. حال آن‌که صاحبان حق رای پارلمان، در آخرین روز نیز با پس گرفتن درخواست استیضاح وزیر بازرگانی و تمکین به اراده رییس مجلس برای قرائت گزارش تحقیق و تفحص از قوه قضاییه که اساساً در دستور کار نبود، آب پاکی را بر دستان تحلیلگرانی ریختند که مدام می‌کوشیدند شکافی میان مجلس و دولت در وضعیت موجود ترسیم کنند.



پورمحمدی؛ قربانی جراحی در پلیس ایران

واروژ میناسیان: پاسخ‌های فراوانی برای ‌توضیح چرایی برکناری غیرمنتظره مصطفی پورمحمدی مرد بلند‌پایه امنیتی ایران از مقامش می‌توان یافت. گروهی برگزاری انتخابات سالم را دلیل خشم احمدی‌نژاد عنوان می‌کنند و گروهی دیگر گزارش تخلفات انتخاباتی به آیت‌الله خامنه‌ای را مهمترین علت برکناری پورمحمدی می‌دانند. فارغ از دیدگاه منتقدان و تحلیل‌گران دلایل برکناری مصطفی ‌پورمحمدی از وزارت کشور، خود بر این باورم که پورمحمدی فردی نبود که به این سادگی و با موافقت آقای خامنه‌ای از مدیریت یکی از مهمترین نهاد‌های امنیتی کشور کنار گذاشته شود.



آیا ایران هم‌پیمانان خود را در عراق از دست می‌دهد

وب‌سایت الجزیره، برگردان م.صبا: بروز شرایط حاد و وقایع خشن نه تنها موجب ازدیاد خصومت میان دشمنان می‌شود، بلکه گاهی موجب ایجاد درگیری‌های مخفیانه میان دوستان هم می‌گردد. در عراق امروز نیز شرایط به گونه‌ای است که تصور دشمنان و دوستان به شکلی غیر منتظره و ناگهانی از یکدیگر عوض می‌شود به‌طرزی که «دوست دیروز» به راحتی به «دشمن امروز» تبدیل می‌شود و این تنها در نتیجه تعارض منافع و دیدگاه‌ها یا تغییر سطح روابط این گروه‌ها با یکدیگر است.