Jun 2009


«اندوه، هنرآفرین است»

نویه تسوریشا، ترجمه‌ی ناصر غیاثی: به تازگی ترجمه‌ی آلمانیِ رمان محمود دولت آبادی با عنوان «کلنل» و به ترجمه‌ی دکتر بهمن نیرومند توسط انتشارات سویسیِ اونیون منتشر شد. قریب به یک هفته پیش روزنامه‌ی «نویه تسوریشا» نقد مفصلی به این رمان را به قلم آنگلا شادا انتشار داد و در شماره‌ی چهارشنبه‌ی گذشته هم با محمود دولت آبادی گفت‌وگو کرد. دولت آبادی در این گفت‌وگو می‌گوید: «آثار ادبی در کشور ما اتفاقی نیستند و وقتی در مورد نوشتن‌ام فکر می‌کنم، متوجه می‌شوم که من هیچ چیزی را هدفمند و آگاهانه ننوشته‌ام. نوشتن سرنوشت من است، یک اجبار.»



موسیقی‌دانان مهاجر ـ برنامه سوم
بیژن خادم، ویولون‌نوازی برجسته

محمود خوشنام: موسیقی پیشرو در ایران مفسران کمال یافته‌ی خود را پیدا کرده است. یکی از آنان که در این مجال به او می‌پردازیم بیژن خادم میثاق نام دارد. او سال‌هاست که در محافل جهانی موسیقی پیشرو به عنوان ویولون‌نواز برجسته به شهرت رسیده است. او اینک در وین، پایتخت اتریش اقامت دارد. بیژن خادم میثاق تا پیش از انقلاب هر ساله به ایران می‌آمد و رسیتال‌هایی در تالار رودکی برگزار می‌کرد و یا در کنسرت ارکستر سمفونیک تهران یا ارکستر سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران به عنوان تک نواز میهمان شرکت می‌جست. او در کنسرت‌های اروپایی خود نیز آفریده‌های آهنگ‌سازان ایرانی را به اجرا در می‌آورد.



ردیابی تولد زبان انسان

نویه تسوریشا، ترجمه‌ی ناصر غیاثی: به ما انسان‌ها چیزی غیر از توانایی زبان اصالت نمی‌بخشد. این توانایی را حتا شمپانزه که فامیل نزدیک بیولوژیک ما و آواهایش تصنعی و مادرزادی است، ندارد. گرچه برخی از پرندگان آوازخوان آوازشان را از پدر و مادرشان یادمی‌گیرند و حتا می‌توانند به‌صورت فردی به آن شکل خاصی بدهند، اما هیچ نشانه‌ای از این‌که بتوانند با آوزاشان افکار پیچیده یا حتا انتزاعی را منتقل کنند، در دست نیست. در طی طریق‌مان برای انسان شدن تا کنون آخرین و بی‌نظیرترین نقطه‌ی اوج، شدن زبان بود. اما چطور شروع کردیم به حرف زدن؟ مدت‌ها به نظر می‌رسید پاسخ به این پرسش غیرممکن است، چرا که زبان‌ها اغلب هزاران سال پیش به وجود آمدند.



موسیقی‌دانان مهاجر ـ برنامه دوم
«مصرف زیاده از حد موسیقی سنتی، تضعیفش می‌کند»

محمود خوشنام: هرمز فرهت، آهنگسازی را در دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس فرا گرفت و سپس در دانشگاه اوکلند به مطالعات خود ادامه داد و بعد به دانشگاه کالیفرنیا بازگشت و در رشته‌ی موسیقی‌شناسی نیز به تحصیل پرداخت. فرهت در گفت و گو با زمانه می‌گوید: «موسیقی سنتی، نوعی موسیقی است که دارای فطرت و خصوصیات مشخصی است و مثل هر چیز دیگری دارای محدودیت‌هایی است. فکر می‌کنم به کار‌گیری زیاد این موسیقی با در نظر گرفتن محدودیت‌هایی که از نظر کمی و کیفی دارد به آن یک سمتی خواهد داد و تضعیفش می‌کند.»