Dec 2008


گفت‌وگو با عباس قادری
عباس قادری: فقط در عروسی‌ها و مهمانی‌ها می‌خوانم

مینو صابری: عباس قادری خواننده ترانه‌های مردمی یا به‌عبارتی کوچه بازاری در سال ۱۳۲۶ در تهران متولد شد. اوایل دهه‌ی پنجاه بود که با اجرای ترانه‌های، بدنام و زیارت (زوار) صفحه‌اش جزو صفحه‌های پرفروش آن روزها شد و نام عباس قادری بر سر زبان‌ها افتاد. قرار بود با عباس قادری گفت‌وگوی مفصلی درباره‌ی فعالیت هنری‌اش و هم‌چنین حال و هوای آن روزهای تآترها و کاباره‌ها داشته باشم که به دلیل سفری که به خارج از کشور داشتند با ایشان تلفنی گفت و گوی کوتاهی انجام دادم.



هفت چهره هفته
«حفظ حکومت از جان امام زمان (عج) مهم‌تر است»

فرهاد سامانی: چهره اول این هفته رادیو زمانه بهرام بیضایی است که وارد هشتمین دهه زندگی خود شده است. دیگر چهره‌های این هفته دیوید بکهام بازیکن آث میلان ایتالیا، محمود المشهدانی رئیس مستعفی پارلمان عراق، غلامحسین الهام سخنگوی دولت، احمد البداوی نخست وزیر مالزی، باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا و لانسانا کونته دیکتاتور گینه‌ای است.



«مهاجرین آلمان، خوانندگان ِ طبقه‌ی متوسط جدید»

ناصر غیاثی:‌ رسانه‌های مختلف آلمانی طبق معمول هر سال در آخرین ماه سال میلادی به سالی که در حال پایان گرفتن است، می‌پردازند و بسته به مورد با توسل به ارقام و آمار به بررسی سالی که گذشت، می‌نشینند. «بنیاد مطالعه» نهادی است که دسامبر امسال نتیجه‌ی پژوهش‌هایش را در مورد مطالعه در آلمان منتشر کرده است. ابتدا نگاهی به آمار این بنیاد می‌اندازیم و سپس کامنت‌های منتشر شده در زیر گزارش کوتاهی که روزنامه‌ی دی ولت در چهارم دسامبر منتشر کرده، را مرور می‌کنیم.



هفت چهره هفته
لنگه کفشی که توجه رسانه‌ها را جلب کرد

چهره اول این هفته رادیو زمانه منتظر الزیدی، خبرنگار شبکه البغدادیه است که با پرتاب کفش به سوی جورج بوش به چهره مشهور رسانه‌های جهان تبدیل شد. دیگر چهرهای این هفته رضا ارحام صدر، کمدین ایرانی، محمد خاتمی رییس‌جمهور سابق ایران، نوشاد عالمیان پینگ‌پنگ‌باز جوان ایرانی، دکترحسین میرشمسی پدر واکسن ایران، برنارد میدوف (یا میداف) بزرگ‌ترین کلاهبردار جهان و هرست تاپر بازیگر نقش سربازرس درک هستند.



زندگی حقیقی در اندیشه گذرد، بقیه‌اش تبعید است

ترجمه‌ی ناصر غیاثی: چه کاری از دست یک زندگی‌نامه‌ از پروست برمی‌آید؟ یکی از پیام‌های اصلی نوشتن ِ پروست این است: یک من ِ عمیق وجود دارد که هیچ ربطی به من ِ اجتماعی ندارد. کار نویسنده این است که هنگام نوشتن به این من گوش کند. پس زندگی‌نامه‌نویس از چه حرف می‌زند؟ او نمی‌تواند کار نویسنده را بهتر از خود او انجام دهد. جز از طریق مطالعه‌ی متن‌های پروست نمی‌توان به او نزدیک شد. کدام نویسنده تاکنون توانسته‌ است این چنین به کمال به این اندیشه تجسم ببخشد؟ طبیعی است که این امر مانع ِ خواست ِ علاقه‌مندان او نمی‌شود تا کنجکاوی‌ برای مسایل حاشیه‌ای اثر را فروبنشانند. زندگی‌نامه‌ی مفصل ِ ژان ـ ايو تاديه از پروست که حالا در آلمان منتشر شده و مال سال ۱۹۹۶ است، از این نظر انتظار کسی را بر نمی‌آورد.



از تصنیف تا ترانه ـ قسمت دهم
صدای بی‌انتهای مرضیه در گل‌های رادیو

محمود خوشنام: عامل مهمی که رغبت به آهنگ‌سازی را تقویت می‌کرد، نیاز نخستین فرستنده‌ی رادیو به موسیقی بود که می‌خواست توجه‌ مردم را به سوی خود جلب کند. شاگردان صبا جذب این نیاز شدند و نه تنها آهنگ‌های جذاب ساختند بلکه شماری تصنیف‌خوان خوش‌صدا نیز پرورش دادند که بعدها تبدیل به خوانندگان برجسته‌ای شدند. مرضیه یکی از این خوانندگان بود که توانست با ویژگی‌های صوتی و اجرایی، خود را در میدان رقابت سربلند نگاه دارد.



هفت چهره هفته
اعتراض به حضور نیکی کریمی در والس

فرهاد سامانی: چهره اول این هفته‌ی رادیو زمانه نیکی کریمی است که حضورش در جایزه ادبی والس سر و صدای فراوانی را به پا کرده است. دیگر چهره‌های این هفته سعید‌علی حسینی، وزنه‌بردار، نسرین ستوده و عبدالفتاح سلطانی، حقوقدان و فعال حقوق بشر، بریتنی اسپیرز، خواننده و استیون چو، برنده نوبل فیریک و لیلا حاتمی، بازیگر سینما و تلویزیون است.



:گفت ‌و گو با محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی
وجوه گوناگون طرح «دولت وحدت ملی»

مریم محمدی:‌ چندی پیش آقای ناطق نوری پیشنهادی مبنی بر تشکیل یک «دولت وحدت ملی» مطرح کرد که مضمون مشارکت اصلاح‏طلبان و اصول‏گرایان را در یک دولت و تلویحاً حول ریاست‌جمهوری یک اصول‏گرا، در خود داشت. پس از آن، در اجلاسی که هفته‌ی گذشته «حزب کارگزاران سازندگی» در تهران داشت، دبیرکل این حزب بر طرح آقای ناطق نوری تاکید کرده و در لفافه آن را راهی برای نجات کشور شمرد. با آقای محمد عطریانفر، عضو شورای مرکزی این حزب، در مورد وجوه گوناگون چنین طرحی در ایران، گفت و گو کرده‏ام.



نگاه، شعری عاشقانه به فارسی سره

رسول پدرام‌: کمتر کسی را می‌‌توان یافت که با شعر فارسی سر و کار داشته باشد ولی «چکامه‌ی نگاه» اثر طبع شادروان دکتر رعدی آدرخشی را نخوانده باشد. این شعر که از شاهکار‌های کم‌مانند ادبیات فارسی در یک‌صد سال گذشته است، با این بیت آغاز می‌شود: «من ندانم به نگاه تو چه رازی‌ست نهان، که مَر آن راز توان دیدن و گفتن نتوان.» ولی کمتر کسی می‌داند مخاطب شاعر در این شعر یکی نامزد او و دیگری برادر بی‌زبانش بوده است. به فارسی سره سروده شده است و در آن تنها یک کلمه‌ی عربی می‌توان یافت.



لباس‌هایی برای کسی که روی ماه زندگی می‌کند

پی‌یر‌ کاردن، طراح مد و لباس معروف که از سال ۱۹۹۴ تصمیم گرفته است نمایش مد مجموعه‌های جدیدش را فقط برای عده خاصی از علاقه‌مندان و روزنامه‌نگاران برگزار کند، چند وقت پیش با نشان دادن طرح‌های جدید آخرین مجموعه‌اش باز هم به دنیای مد برگشت. پی‌یر کاردن در سن ۸۶ سالگی هنوز عاشق طراحی لباس‌های جدید خودش است. او هنوز تحت تأثیر ماه و ستاره‌ها، کیهان و ماهواره‌هایی است که به فضا فرستاده می‌شوند. پی‌یر‌ کاردن با طراحی لباس معروف لباس حبابی‌شکل در سال ۱۹۵۴ هنوز این شیوه را رها نکرده است.



جایزه‌ی آلترناتیو نوبل

ناصر غیاثی: سال ۱۹۸۰ پیشنهاد یاکوب فون اوکسه‌کول ِ سوئدی – آلمانی، روزنامه‌نگار، کلکسیونر تمبر و نماینده‌ی سابق پارلمان اروپا به کمیته‌ی نوبل مبنی بر اضافه نمودن چند جایزه‌ی دیگر به جوایز نوبل رد شد. به دنبال آن او تصمیم می‌گیرد مجموعه‌ی تمبرهایش را بفروشد و با یک میلیون دلار حاصل از آن جایزه‌ای به نام «جایزه‌ی آلترناتیو نوبل» تاسیس کند که عنوان رسمی آن Right Livelihood Award است.



از تصنیف تا ترانه ـ قسمت نهم
شور تازه‌ در تصنیف‌سازی با شاگردان صبا

محمود خوشنام: در جریان پیگیری دگرگونی در تصنیف‌سازی رفته ‌رفته به دوره‌ی سر‌ برآوردن شاگردان ابوالحسن‌ صبا می‌رسیم. با این‌که صبا بیشتر در زمینه‌ی آموزش موسیقی کار می‌کرد و غالباً در آهنگسازی به موسیقی بی‌کلام می‌پرداخت، شاگردان برجسته‌ی او رغبت ویژه‌ای به ساخت‌ و پرداخت تصنیف نشان دادند و دگرگونی‌های نوآورانه‌ای در شکل و محتوای آن پدید آورده‌اند. مهدی خالدی، شاید نخستین هنرآموخته‌ی مکتب صبا بود که در این دگرگونی نقش ایفا کرد.



نشست سراسری «حزب کارگزاران سازندگی» و یازدهمین کنگره‏ی «حزب مشارکت ایران اسلامی»
کنگره‌های احزاب اصلاح‌طلب و حمایت از خاتمی

مریم محمدی: روزهای چهارشنبه و پنجشنبه در تهران، دو اجلاس مهم «حزب کارگزاران سازندگی» و «حزب مشارکت ایران اسلامی» در حوزه‏ی فعالیت‏های سیاسی، برگزار شد. در گفت‌وگو با برگزارکنندگان و میهمانان این دو اجلاس، از برنامه‏ها و مضامین طرح شده در اجلاس این دو حزب، و همچنین از سیاست‌گذاری آنها در مورد انتخابات ریاست‌جمهوری پرس‌وجو کرده‏ام.



از تصنیف تا ترانه ـ قسمت هشتم
بوی جوی مولیان آید همی

محمود خوشنام: مدرسه‌ی موسیقی وزیری برای آموزش، پرورش و آفرینش موسیقی پایگاه استواری شد. روح‌الله‌ خالقی یکی از برجسته‌ترین شاگردان این مدرسه به شمار می‌رفت که به زودی در سلک همکاران وزیری درآمد. او با تکیه بر آموزه‌های استاد، تصنیف‌سازی را به عالی‌ترین سطح کیفی ممکن در آن زمان رسانید. تصنیف‌هایی که در آن‌ها شعر و موسیقی دلپذیر، دقیق‌ترین پیوند را با یکدیگر پیدا می‌کند.



هفت چهره هفت
«حماسه ساز ملبورن» جنجال آفرید

فرهاد سامانی: چهره اول این هفته رادیو زمانه خداداد عزیزی است که جنجال تازه‌ای را در فوتبال ایران به پا کرده است. دیگر چهره‌های این هفته هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا، ماهاتیر محمد نخست وزیر سابق مالزی، رومن پولانسکی کارگردان سینما، مایکل فلپس بهترین ورزشکار جهان در سال ۲۰۰۸، کریستیانو رونالدو برنده توپ طلا و مرحوم مسعود آذرنوش باستان‌شناس برجسته ایرانی است.



نوشتن داستان در گم ‌بودگی؟

ناصر غیاثی: منیرالدین بیروتی در مجموعه داستان «دارند در می‌زنند» داستان‌هایش را قربانی نثر زیبا می‌کند. با عناوین داستان‌ها شروع کنیم. دو داستان «اَصَم» و «ارویا» عناوینی هستند که خواننده برای یافتن معنی آن‌ها باید سراغ فرهنگ‌ها برود و احتمالاً دست خالی برگردد. چرا باید من خواننده‌ی حرفه‌ای داستان و ادبیات، ناگزیر باشم برای یافتن معنای کلمات در داستانی که در همین ‌امروز می‌گذرد یا می‌تواند بگذرد، مرتب به فرهنگ لغت مراجعه کنم و اغلب دست خالی برگردم به میان صفحات کتاب؟